MO*: Moestuinieren voor de nationale veiligheid

mo voedselcrisis groundswell international[Foto: ©Groundswell International]

Door de fors opgelopen rekeningen voor voedselimport willen de regeringen in de Caraïben dat mensen opnieuw zelf voedsel gaan verbouwen. Mensen worden massaal aangezet om een eigen moestuin aan te leggen. Iedereen wordt gemobiliseerd met de slogan: 'Van de grond in je bord.'In Jamaica, Haïti, de Bahama's, Antigua en Barbuda en verschillende andere eilandstaten is het voorbije decennium de rekening van de voedselimporten dramatisch de hoogte ingegaan. 'We kampen echt met een voedselcrisis', zegt Hilson Baptiste, de minister van Landbouw van Antigua en Barbuda. 'In elk van de landen stijgt de bezorgdheid over de vraag hoe we onze bevolking kunnen voeden.' In diverse eilandstaten wil de overheid nu definitief komaf maken met deze situatie en het roer helemaal omgooien door iedereen aan het moestuinieren te zetten. Ook vanuit het besef dat klimaatverandering de schaarste in de toekomst nog zal doen toenemen.

 

Honger in het paradijs

De Caraïben behoren tot de meest vruchtbare gebieden ter wereld wanneer het op landbouw aankomt. De contradictie van vandaag heeft alles te maken met de ontwikkelingen van de vrije markt in de regio.
In een land als Haïti is de landbouwsector jarenlang systematisch afgebouwd, omdat het land door liberale handelsakkoorden met de VS gedwongen werd zijn importheffingen af te bouwen.Daardoor konden de lokale boeren vaak niet meer concurreren met de ingevoerde producten, die niet zelden ondersteund waren met overheidssubsidies.

Jamaica heeft altijd veel voedsel ingevoerd en verbouwde zelf vooral bananen en suikerriet. Maar vooral sinds de jaren negentig is die import nog drastisch toegenomen. Veel Jamaicaanse boeren hebben toen hun schop opgeborgen en hun grond verkocht, omdat ze niet konden concurreren op de markt. In Jamaica steeg tussen 1991 en 2001de import van voedingswaren en drank 2,5 maal, tot 378 miljoen euro en nadien verdubbelde die nog eens tot meer dan 750 miljoen euro vandaag.

In 2008 kwam de eerste voedselcrisis, die in de Caraïben nog verscherpt werd door de hevige orkanen die jaarlijks de regio teisteren. Jamaica merkte ook dat sommige landen hun uitvoer inhielden, om hun eigen bevolking te voeden. De Jamaicanen geven vandaag de helft van hun inkomen uit aan voeding.

Lees het volledige artikel op MO.be...

Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel