Mode uit het Zuiden krijgt aandacht op vakbeurs in Italië

Jonge ontwerpers krijgen steun van EFI

Het ethische mode-initiatief EFI zet modeontwerpers aan om handgemaakt borduurwerk of ambachtelijk textiel in te kopen bij gemeenschappen in achtergestelde gebieden in het zuiden. "Doe niet aan liefdadigheid, geef hen werk", zegt het EFI dat half juni voor het eerst aanwezig zal zijn op de belangrijkste vakbeurs voor mannenmode in Firenze.


"Werk is waardigheid", zegt Simone Cipriani van het Ethical Fashion Initiative (EFI). "Mensen willen werkgelegenheid, geen liefdadigheid."

Cipriani richtte het EFI in 2009 op met de bedoeling om de top van de modedesigners aan kleine, gemarginaliseerde ambachtslieden in lage inkomenslanden te koppelen, voornamelijk vrouwen in Oost- en West-Afrika, Haïti en de Westelijke Jordaanoever.

EFI heeft zijn kantoren in Genève en wist in het verleden al toonaangevende modedesigners zoals Stella McCartney en Vivienne Westwood aan zich te binden.

Een ander doel van EFI is om een opkomende generatie modetalent in Afrika aan te zetten om creatieve samenwerkingsverbanden met lokale ambachtslieden te smeden.

Mannenmode

Dit jaar werkt het EFI voor het eerst samen met de belangrijkste internationale vakbeurs voor mannenmode en –accessoires Pitti Immagine Uomo die van 16 tot 19 juni wordt gehouden in Firenze.

EFI verzorgt de aanwezigheid van enkele opkomende ontwerpers van de kledingmerken Dent de Man, MaXhosa by Laduma, Orange Culture en Projecto Mental uit de Afrikaanse landen Ivoorkust, Zuid-Afrika, Nigeria en Angola.

"Deze ontwerpers genieten al internationale bekendheid maar benadrukken tevens het belang van productie in eigen land om armoede tegen te gaan", zegt Raffaello Napoleone, CEO van Pitti.
"Dit is waar de mondiale samenleving om draait", zegt Cipriani. "Globale en lokale dimensies samenbrengen met als bindmiddel de mode."

Blank is de norm

Analisten verwachten dat de globale waarde van de kledingdetailhandel met 20 procent zal stijgen ten opzichte van 2014, tot 1500 miljard dollar in 2017. Deze toename is voor de industrie een bron van werkgelegenheid zowel op het vlak van ontwerp, productie als verkoop.

Al een aantal jaren heerst er controverse over de afwezigheid van Afrikaanse ontwerpers en modellen op belangrijke internationale mode-events.

Ook nadat een gerenommeerd modemagazine enkele decennia geleden voor het eerst een zwart model op de cover plaatste zijn "blanke catwalks, blanke reclamecampagnes en blanke modeshoots nog altijd de norm", zegt Tansy E. Hoskins, de auteur van het vorig jaar verschenen boek 'Stitched Up: The Anti-Capitalist Book of Fashion'.

Het EFI is in eerste instantie begaan met het terugdringen van armoede en de ethische omgang met lokale ambachtslui, maar ook Cipriani erkent dat racisme meespeelt en dat armoede vaak gelinkt is aan etniciteit en gender.

"Veel arbeiders die vakwerk leveren aan de textielindustrie, verdienen niet genoeg om een waardig leven te kunnen leiden", zegt hij.

McCartney en Westwood

Activisten steunen het idee om lokaal vakmanschap te linken aan grote internationale ontwerpers. In Haïti bijvoorbeeld, zowel bekend om zijn kunstenaarschap als om zijn armoede, heeft die link impact gehad. De Haïtiaans-Italiaans ontwerpster Stella Jean heeft borduurwerk en kralen van lokale ambachtslui verwerkt in haar collecties. Ze gebruikt ook stoffen die in Afrika geproduceerd werden.

"Jean is een EFI-partner sinds 2013", zegt Cipriani. "Het begon met een bezoek aan Burkina Faso waar de ontwerpster de handgewoven stoffen te zien kreeg en kansen zag in het werken met dit ethisch geproduceerde goed. Ze maakte er een belangrijk handelsmerk van om de stof te verwerken in haar prêt-à-porter-collecties voor vrouwen en mannen."

Vivian Westwood op werkbezoek in een Keniaanse atelier

De Britse modeontwerpers Stella McCartney en Vivienne Westwood plaatsten orders voor mode-items in Kenia.

Het EFI onderzoekt ondertussen de impact van dergelijke samenwerkingen op de plaatselijke bevolking. "We werken met vrouwen die hun positie in de gemeenschap zien verbeteren door het hebben van een baan", zegt Cipriani. "Ze krijgen onafhankelijkheid en respect, en in veel situaties zijn ze de enige kostwinner in de familie."

Een procent marktaandeel

"Het is een begin, maar het marktaandeel van ethische mode is na twintig jaar van actie en innovatieve initiatieven nog steeds slechts goed voor iets meer dan een procent van de totale kledingindustrie", zegt Hoskins.

CITAAT"Het zijn de consumenten die verandering moeten eisen. Zij moeten minder volgzaam zijn." Simone Cipriani, oprichtster van het Ethical Fashion Initiative.

Dertig internationale modemerken hebben vandaag de EFI-standaard al ondertekend, "bijna exclusief merken die een duidelijk plan hebben over maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen", zegt Cipriani, "want we willen het risico niet lopen dat we enkel gebruikt worden voor het mooie imago."

IPS DOOR:

Zie ook:

  • The cottonfilm
    Een film over de toeleveringsbedrijven in de textielsector. 

Deel dit artikel