Moet België omstreden Rwandees opvangen?

België heeft de informele vraag gekregen om Protais Zigiranyirazo, alias "Monsieur Z", asiel te verlenen. Zigiranyirazo, de zwager van de vermoorde Rwandese president Juvénal Habyarimana, werd in eerste aanleg tot twintig jaar cel veroordeeld wegens het beramen van massamoord tijdens de Rwandese genocide.

Volgens de aanklacht van het Rwanda-tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha richtte Zigiranyirazo, na de moord in april 1994 op president Habyarimana, onder meer ‘moordende' wegblokkades op in Gisenyi, Kiyovu en Giciye. Maar hij ging in beroep en het VN-tribunaal sprak hem eind vorig jaar vrij, bij gebrek aan bewijzen.

Zigiranyirazo studeerde in Canada voor hij in 1993 terugkeerde naar Rwanda en heeft in België een jongere broer wonen, Séraphin Rwabukumba. Ook tegen deze laatste, die ongestoord in België leeft, is geprocedeerd, maar dat heeft nooit tot een veroordeling geleid.

In 2001 werd Zigiranyirazo in België opgepakt en aan het tribunaal overgeleverd. Na de recente vrijspraak zou hij zich misschien kunnen beroepen op familiehereniging, ofschoon dat in geval van broederrelaties zeker geen voldoende reden is om iemand een visum, laat staan permanent verblijf, te verlenen. Het is niet uitgesloten dat hij er nog andere familie -een zoon?- van hem in ons land woont.
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel