Neen, mijnheer De Wever, Israël is géén voorbeeld in de aanpak van de Corona pandemie!

Maandag 20 april vertelde Bart De Wever, de N-VA burgemeester van Antwerpen, in het journaal dat we in België veel kunnen leren over een corona exit strategie van een land als Israël.
Dit soort uitspraken is erg problematisch, het impliceert dat een koloniserende macht, dat een apartheidsregime heeft geïnstalleerd in de moderne tijd, gezien wordt als voorbeeld. Een land als voorbeeld noemen dat al ruim 7 decennia het Palestijnse volk bezet en etnisch zuivert, geeft kijkers een verkeerd beeld over de Israëlisch/Palestijnse kwestie.
Bart De Wever heeft in zijn kot blijkbaar niet nagedacht en wil blijkbaar gewoon terug naar 'Business as usual'.
Daarom stuurden we Bart De Wever vorige week een brief, online uiteraard, volgens de regels.
Maar we willen de brief graag delen, want we willen hem tot iedereen richten. We hopen dat er in de toekomst rekening wordt gehouden met het noemen van Israël als goed voorbeeld, want een goed voorbeeld is het zeker niet!

Brief aan Bart De Wever, verstuurd op di 21 april

Geachte Mr. De Wever,

In het journaal van maandag 20 april roept u op om dringend werk te maken van een globaal exit plan om uit de corona crisis te raken.
Terecht, dat moeten we goed doen, we hebben allemaal nood aan perspectief en kijken uit naar de dag dat alles weer terug normaal wordt.
U vindt dat andere landen zoals Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland het goed doen op het vlak van een exit en dat we ook een voorbeeld kunnen nemen aan Israël.
Dat Israël de crisis goed aanpakt voor haar Israëlische burgers, dat zal zeker zo zijn, maar dat doet ze niet voor al haar inwoners en al zeker niet voor de inwoners in de gebieden die ze al decennia lang militair bezet. In de bezette Gazastrook mogen de levensnoodzakelijke medische middelen en personeel om corona te bestrijden niet binnen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever gebruikt Israël de wereldwijde crisis om onder de radar kolonies uit te breiden. In Oost-Jeruzalem werden testkits geconfisceerd. Dagelijks neemt het geweld van kolonisten tegenover de Palestijnse bevolking toe, het 'corona' spuwen naar Palestijnen door gewapende kolonisten is het nieuwe 'normaal'.
In Antwerpen heeft u een speciale brigade tegen spuwers en mensen die de regels aan hun laars lappen, in Israël wordt spuwen naar Palestijnen toegelaten en dikwijls gefaciliteerd door het Israëlische leger.

U en uw partij maar ook vele andere politici geven Israël dikwijls op als goed voorbeeld, en dat is problematisch. Een land dat apartheid geïnstalleerd heeft in de 21e eeuw is geen voorbeeld voor België en de wereld. Hoe mooi sommige projecten en technologieën soms ook zijn die Israël produceert. Ze vallen in het niets door de lelijkheid die ze dagdagelijks brengt door de reeds 70 jaar durende bezetting en apartheid, die ze aan miljoenen Palestijnen oplegt.
Vandaag werkt de socio-culturele sector en de Noord - Zuidbeweging enorm hard aan een dekolonisering proces van België en het Westen, een verhaal waarin Israël vaak vergeten wordt terwijl het er een schoolvoorbeeld van is.
Als we hiervoor geen aandacht hebben, dreigt die inspanning teniet gedaan te worden.
Om de soevereiniteit van volkeren te garanderen moeten we ons uitspreken voor de rechten van onderdrukte volkeren en ons keren tegen koloniseringsmachten!
Ik hoop dat u in de toekomst hiermee rekening houdt als u Israël wil noemen als goed voorbeeld, er zijn betere voorbeelden te vinden.
Alvast bedankt
Met vriendelijke groeten
Palestina Solidariteit vzw

*Foto: Arrestatie van Palestijnse kinderen door Israëlische soldaten.
Voor een overzicht van de stand van zaken over Corona in Palestina bundelden we een aantal artikels op onze website:

https://www.palestinasolidariteit.be/inhoud/corona-de-bezette-palestijnse-gebieden-update-1

IMG 1269kl

 

Palestina Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel