Ngo's protesteren tegen EU-VS handelsakkoord en geschillenregeling

Deze week ontmoeten onderhandelaars van de EU en de VS elkaar opnieuw om verder te praten over het op stapel staande handelsakkoord.Ngo's organiseren daarom woensdag een protestactie voor het Berlaymontgebouw.

Met de actie willen ze vooral waarschuwen voor de zgn 'geschillenregeling' die via de handelsakkoorden als een 'Trojaans paard' de democratieën van de individuele staten binnensluipt en uitholt.

Deze geschillenregeling, kortweg ISDS, laat buitenlandse investeerders toe om staten voor internationale arbitragecolleges te dagen en een schadevergoeding te eisen als ze vinden dat een overheidsmaatregel hun belangen schaadt.

Ngo's, vakbonden en tal van academici zien ISDS daarom als een instrument dat eenzijdig de belangen van buitenlandse investeerders dient en de democratie uitholt.

In het voorjaar van 2014 organiseerde de Europese Commissie een consultatie over de opname investeerder-staat geschillenregeling in het handelsakkoord met de Verenigde Staten. Dat leverde een recordaantal van bijna 150.000 inzendingen op. De meeste erg negatief. Maar in een rapport schuift de Commissie deze inzendingen opzij en wil verder overleg. De Commissie meent dat ze goede voorstellen heeft om ISDS evenwichtiger te maken zodat ISDS kan worden opgenomen in al haar handelsakkoorden, ook met de Verenigde Staten.

11.11.11 DOOR:

Meer

Friends of the Earth, één van de organisatoren van deze betoging schreef een uitgebreide paper over ISDS. The hidden cost of EU trade deals

Zij lanceerden ook een Trojan Horse Protest tour door de belangrijkste steden van Europa. Je kan het paard hier volgen.

Verslag

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels