Ngo's vragen Europese Commissie om actie tegen belastingontwijking en -ontduiking

jean-claude-juncker-reading

Het jaar van de schandalen

Luxleaks, Belgoleaks, Swissleaks, ... 2014 was het jaar van de schandalen. Dankzij sterk journalistiek speurwerk, onder ander door het Belgische MO*Magazine, weten we hoe grote Europese bedrijven erin slagen belastingen te vermijden, niet zelden via legale weg.

Tegelijkertijd horen we overal dat er geen alternatief is voor de ingrijpende besparingen in de publieke dienstverlening. Toch klinkt snoeien om te groeien niet meer geloofwaardig als je weet dat miljarden euro's onbelast blijven en verdwijnen naar belastingparadijzen. Daarmee schieten we niet alleen in onze eigen voet. Volgens het IMF treft de wereldwijde fiscale concurrentie vooral ontwikkelingslanden.

Ambitieus en ingrijpend

2015 moet dan ook het jaar van de oplossingen worden. Daarom schreef 11.11.11, samen met tientallen andere Europese ngo's, een brief aan Europees Commissievoorzitter Juncker en zijn collega's.

Daarin vragen we ambitieuze en verreikende hervormingen van de Europese fiscale spelregels. Een eerste belangrijk mijlpaal is het 'Tax Transparency Package' dat de Commissie later dit voorjaar zal voorstellen. Dat pakket moet concrete stappen zetten om ervoor te zorgen dat grote bedrijven hun eerlijke bijdrage betalen waar ze daadwerkelijk actief zijn, zowel in Eruopa als in ontwikkelingslanden.

Concreet betekent dit dat transparantie moet worden aangescherpt via land per land rapportering en het fiscaal beleid van lidstaten de mogelijkheden van andere landen niet mag ondermijnen. Bovendien moet Europa pleiten voor internationale samenwerking op vlak van fiscaliteit die verder gaat dan wat vandaag binnen de OESO gebeurt.

Je kan de brief hier nalezen

Jan Van de Poel,
Beleidsmedewerker fiscaliteit

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels