Nieuwe MO*paper: Chaos in Afghanistan en Pakistan?

mopaper35In een evaluatierapport dat eind september werd ‘gelekt’, schrijft de opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal: “Als we er op de korte termijn – de volgende twaalf maanden – niet in slagen het initiatief te nemen en het elan van de opstandelingen te keren, riskeren we een uitkomst waarbij het niet langer mogelijk zal zijn om de opstand te verslaan.”

Ook in Pakistan is het extremisme nog lang niet op de terugweg. Het legeroffensief in de Swatvallei is weliswaar succesvol, maar de banden van de Pakistaanse taliban met Al-Qaeda en met de opstand in Kasjmir zijn alleen maar hechter geworden.

Intussen blijft in België elk noemenswaardig debat over de inzet van Belgische troepen, F16’s en ontwikkelingsgeld in Afghanistan uit.

Ahmed Rashid en Jef Lambrecht, twee gerenommeerde journalisten, formuleren elk vanuit hun eigen jarenlange ervaring in de regio antwoorden op de vraag wat er moet gebeuren om de chaos in Afghanistan en Pakistan af te wenden.

De twee journalisten zijn vanavond (woensdag 28 oktober) te gast op de MO*lezing in het Kaaitheater in Brussel. Meer info over deze lezing: www.MO.be/molezing

* U kan deze MO*paper gratis downloaden op www.MO.be/mopapers.
* Reacties zijn altijd welkom op
mopaper@mo.be.
* Op de hoogte blijven van de MO*papers? Stuur een mailtje naar mopaper@mo.be (met als onderwerp 'alert').

Deel dit artikel