Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi op 2 maart in Brussel voor eerste MO*lezing

2009 wordt het jaar van Iran. Het land viert of herdenkt de islamitische revolutie van 1979. In juni wil president Ahmedinejad herkozen worden. En de kersverse Amerikaanse president Obama en zijn buitenlandminister Clinton moeten beslissen of ze oorlog dan wel onderhandelingen willen. Weinig mensen zijn beter geschikt om een kijk van binnenuit te geven dan Shirin Ebadi, Nobelprijswinnaar voor de Vrede (2003). Daarom nodigde MO* haar uit voor de eerste MO*lezing, op maandag 2 maart om 19u in het Kaaitheater in Brussel.

Haar MO*lezing heeft als thema: Revolutie, repressie en religie in Iran. 1979-2009.

Farah Karimi en Karim Lahidji reageren op de lezing van Shirin Ebadi. Nadien is het woord aan het publiek.

Over Shirin Ebadi

Shirin Ebadi kreeg in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede. Het Nobelprijscomité wilde daarmee haar inzet voor democratie en mensenrechten –en meer bepaald voor de rechten van kinderen en vrouwen– waarderen.

Shirin Ebadi is afkomstig uit het noordwesten van Iran en stamt uit een familie van academici en praktiserende moslims. Ze studeerde in 1968 af aan de faculteit rechten van de Universiteit van Teheran en ging meteen daarna aan de slag als rechter – een van de eerste vrouwen in de Iraanse geschiedenis die deze positie bekleedde.

Na de Islamitische revolutie van 1979 werden alle vrouwelijke rechters uit hun functie gezet. Pas in 1992 kreeg ze toestemming om als advocaat opnieuw aan de slag te gaan. Ze ging ook opnieuw lesgeven aan de universiteit. Ze zette ook verschillende mensenrechtenorganisaties op, waaronder het Defenders of Human Rights Centre (DHRC), dat de voorbije weken meermaals lastig gevallen werd door de Iraanse politie.

Over Farah Karimi

Farah Karimi is geboren in Iran, waar ze in de jaren zeventig betrokken was bij het verzet tegen de sjah. Toen de Revolutie een radicaal conservatieve draai nam, is ze gevlucht naar Europa. In Nederland was ze lid van de Tweede Kamer van 1998 tot 2006. Sinds 2007 is ze directeur van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib.

Over Karim Lahidji

Karim Lahidji is ondervoorzitter van de Internationale Federatie van Liga's voor Mensenrechten (FIDH) en voorzitter van de Iraanse Liga voor Mensenrechten (LDDHI). Hij is advocaat en woont in Parijs.

Praktische informatie

  • Wanneer: maandag 2 maart 2009 om 19 uur
  • Waar: het Kaaitheater in Brussel (Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel). Een wegbeschrijving vind je op www.kaaitheater.be.
  • Inkom: €10, gelieve op voorhand te reserveren, de tickets worden aan de kassa betaald.
  • Taal: De lezing van Shirin Ebadi is in het Farsi met simultaanvertaling naar het Engels en het Frans.

Inschrijven

Gelieve op voorhand te reserveren. Inschrijven kan via www.mo.be/molezing, via 02/536 19 77 of door een mail te sturen naar jan.buelinckx@mo.be. Tickets kosten €10 en worden aan de kassa betaald.

Partners

Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel