Noodtoestand in Zimbabwe

“Hier in Zimbabwe sterven duizenden mensen aan cholera. En alleen in de steden worden de statistieken min of meer bijgehouden en de lijken geteld. Op het platteland, waar er geen eten is, geen communicatie, geen geneesmiddelen, geen scholen, geen ziekenhuizen, daar worden de mensen volgens mij als honden begraven.”


Aan het woord is een oud-medewerker die ons bericht vanuit Groot-Brittannië. Zoals velen is hij jaren geleden Zimbabwe ontvlucht omwille van de terreur. We kunnen het niet genoeg herhalen: de situatie in Zimbabwe is catastrofaal. Economisch is het land meer dan bankroet: de inflatie bedraagt op dit moment 231.000.000%. Ongezien. De gemiddelde levensverwachting van de mensen is de laatste tien jaar gehalveerd van 68jaar tot 34jaar.

Mensen hebben nauwelijks nog toegang tot gezond drinkbaar water, en vooral in de steden is er een enorm probleem van afwatering. Open riolen besmetten het drinkwater. Voor gezondheidswerkers kwam de recente uitbraak van cholera dan ook niet als een verrassing. Hoeveel mensen al gestorven zijn weet niemand precies. Het loopt in ieder geval in de duizenden…

“En alsof cholera nog niet volstaat, is ook miltvuur (anthrax) zich aan het verspreiden in Matebeleland. Het vee, maar ook olifanten en buffels sterven eraan. En de hongerige bevolking eet het besmette vlees op. Met dodelijke gevolgen. Spijtig genoeg wordt het ‘machtig leger’ van Mugabe plots heel wat minder machtig als het gaat over het neerschieten van microscopische bacteriën. Ik hoop dat de hele toestand zich eindelijk tegen hem keert. Om te tonen dat er grenzen zijn aan alles!”

"Wanneer je de hele wereldgeschiedenis bekijkt, denk ik dat Mugabe de beste illustratie is van hoe een land absoluut niet moet bestuurd worden, hoe wreed iemand kan zijn, hoe incompetent en gulzig. Hitler was wreed en kwaadaardig, maar zelfs hij, op zijn eigen wrede manier, was nog in staat om 'zijn' rijk te organiseren. Mugabe's wreedheid kent alle ingrediënten van pure slechtheid, tegenover alles en iedereen. Het enige wat mij nog kan troosten is dat ook hij ooit zal sterven, want niemand kan ouder en wijzer worden dan de tijd..."  

Lees meer over de toestand in Zimbabwe in de kranten:

Deel dit artikel