Noord-Oeganda is erger dan Irak

 

The Lord's Resistance Army maakt al zeventien jaar het leven in Noord-Oeganda tot een hel. Moordend, martelend en verkrachtend terroriseren zij het gebied al zeventien jaar lang. Kinderen worden ontvoerd en  ingelijfd.

 

 

Het 'Verzetsleger van de Heer'
Het LRA (Lord's Resistance Army) betekent letterlijk 'Verzetsleger van de Heer' en vindt zijn oorsprong in 1986. De huidige regering, onder leiding van president Museveni, nam destijds de macht over in het  land. Maar niet naar ieders zin. Vooral het noordelijke Acholivolk is bang voor onderdrukking. Er ontstonden rebellengroepen. Zo ook het  LRA. Aanvankelijk heette de beweging Lord's Salvation Army en later  United Chrisitian Democratic Army. De beweging bestaat sinds 1989 onder haar huidige naam(LRA) en wordt geleid door Joseph Kony.
Hoewel het LRA stelt dat het een politieke agenda heeft, blijkt dat nauwelijks uit zijn handelen. Leider Joseph Kony treedt op als  zogenaamde spreekbuis van God.
Naast het omverwerpen van de Oegandese regering, is zijn doel een religieuze staat op te richten op basis van de Tien Geboden. Kony  wordt gezien als profeet. Zijn volgelingen geloven dat kogels hem niet kunnen doden. Ook is onbekend hoe hij er precies uitziet. Er verschijnen sporadisch verouderde beelden in de Oegandese media waarop Kony te zien is. Als je hem ziet, ben je verbaasd dat hij een bloeddorstige rebellenleider is. Hij heeft de looks van een vredelievende Rastafari.


Ontvoeringen
Het LRA rekruteert zijn volgelingen door middel van ontvoeringen. Hun  voornaamste slachtoffers: kinderen. Human Rights Watch maakte dit jaar bekend dat tussen juni 2002 en mei 2003 meer dan achtduizend kinderen ontvoerd zijn. In totaal zijn al meer dan twintigduizend kinderen ontvoerd in het slepende conflict. Die kinderen worden vaak gedwongen hun ouders te vermoorden. Daarna moeten zij mee naar de rebellenkampen. De jongens worden opgeleid tot moordsoldaten, de meisjes dienen als seksslavinnen en zorgen voor 'productie' van nieuwe rebellen. Behalve kinderen worden in de noordelijke districten van Oeganda ook volwassenen afgeslacht. Dat alles gebeurt op basis van willekeur. Het LRA blijkt niets meer dan een moorddadige sekte.
Opdoeken
In 2001 werden 'maar' honderd kinderen ontvoerd. Dat het aantal ontvoeringen zo schrikbarend is toegenomen, komt door operatie 'IJzeren Vuist'. Deze operatie ontstond nadat Soedan en Oeganda een  protocol tekenden, waarbij Soedan toelating gaf aan het Oegandese regeringsleger de kampen van het LRA op Soedanees grondgebied op te doeken. Een operatie met goede bedoelingen, maar het resultaat was dramatisch. Het zorgde er namelijk voor dat rebellenleider Joseph Kony in juni 2002 met alle ontvoerde kinderen terugkeerde naar Oeganda en  een nieuwe golf van terreur startte.
Waarschuwing
"Ze bonden me vast en legden me op de grond. Ze zeiden dat ik niet mocht huilen, dat ik geen geluid mocht maken. Een man ging op mijn borst zitten, anderen hielden mijn armen, benen en nek vast. Iemand raapte een bijl op. Eerst hakte hij mijn linkerhand af, daarna mijn rechterhand. Toen sneed hij mijn neus, oren en mond met een mes af. "De 23-jarige David, die dit verhaal vertelde aan de BBC, werd begin juni 2003 ontvoerd door de rebellen van de LRA. De rebellen dachten dat hij een regeringssoldaat was. Ze wikkelden Davids oren in een  brief waarin ze de bevolking waarschuwden dat wie zich bij het regeringsleger aansloot, hetzelfde lot zou treffen.

 
Een van de projecten van Caritas International in Oeganda is de opleiding 300 ex-kindsoldaten van 2004 tot en met 2006.  
Caritas International legt zich toe op noodhulp en heropbouw.
 

Caritas International DOOR:

Deel dit artikel