Oegandezen bereiden zich voor op meer aardverschuivingen

Meer dan 300 mensen liggen nog bedolven onder de modder die op 1 maart drie dorpen in het oosten van Oeganda wegvaagde. Tot nog toe zijn 92 lichamen geborgen. Volgens experts blijft de regen aanhouden en moeten inwoners van laaggelegen dorpen in het hele land worden ge├źvacueerd.

Terwijl de 14-jarige Isaac Wadyegere uit het dorpje Bundesi op school zat, verwoestte een stroom van modder en stenen van de Mount Elgon een deel van het gebouw. Hij vluchtte meteen naar huis, naar zijn ouders ? om tot de verschrikkelijke ontdekking te komen dat die er niet meer waren. ?Mijn vader, moeder, broertjes en zusjes waren allemaal dood, het huis was bedolven onder modderlawines.? Wadyegere woont nu in een opvangkamp van het Rode Kruis.

Reddingswerkers en soldaten zijn gestopt met het zoeken naar de 300 vermisten omdat ze besmet raakten met dysenterie. ?Het werd te riskant voor ze?, zegt Musa Ecweru, minister voor Rampenbestrijding. De regering heeft het gebied nu officieel tot massagraf verklaard.

Regen tot juni

Volgens experts moet het ergste nog komen. Een regionaal klimaatcentrum in Nairobi voorspelt dat de zware regens nog tot juni zullen aanhouden.

De Malabarivier in het district Busia, nabij de Mount Elgon, is al buiten haar oevers getreden. De regering heeft bewoners van laaggelegen gebieden in de regio verzocht hun huizen te verlaten. Meer dan 300.000 mensen zullen naar verwachting vertrekken.

West-Oeganda

Ook het westen van het land is getroffen door aardverschuivingen. Honderden mensen in het district Kabale, aan de grens met Rwanda en Congo, zijn ontheemd. Het duurde een dag voordat reddingswerkers de enige toegangsweg naar de gemeentes Rubaya en Butanda weer begaanbaar hadden gemaakt.

?Het grootste probleem is veilig drinkwater?, zegt Mark Choono, de noodhulpco├Ârdinator van Unicef Oeganda. ?We hebben water uitgedeeld om de uitbraak van ziekten te voorkomen.? In Bududa, in het oosten, zijn al 60 gevallen van cholera gemeld.

Volgens de geograaf Festus Bagoora is de ramp mede veroorzaakt door menselijke factoren. ?De grondlagen hechten minder goed door het weer, maar dat wordt in de hand gewerkt door mensen die alle natuurlijke begroeiing hebben weggehaald om plaats te maken voor hun akkers. Met de hevige regen zijn aardverschuivingen dan te verwachten.?

Bagoora had eerder met andere collega?s gebieden in kaart gebracht die kwetsbaar zijn voor aardverschuivingen, zodat mensen zich elders konden vestigen. Maar daar werd door de Nationale Milieuautoriteit niets mee gedaan.

BRON:
IPS

Deel dit artikel