Olympische Spelen in Beijing bedreigen watervoorziening

De vraag naar water in Beijing (Peking) zal tijdens de Olympische Spelen tot 30 % hoger zijn dan normaal. De noordelijke Chinese provincie Hebei, die grenst aan de provincie van Beijing, voorziet al langer in de watervoorziening voor de 16 miljoen inwoners van Peking en zou voor de Olympische Spelen deze zomer nog in een extra 300 miljoen m³ water moeten voorzien,…

Hebei wordt echter getroffen door een erge droogte. Tot een half miljoen mensen uit Hebei (en nog een 2 miljoen mensen in twee andere noordelijke provincies) kampen met hevige watertekorten. 33.000 km² landbouwgronden in de Hebeiprovincie zijn door de droogte getroffen.
 
Het heeft deze winter weinig geregend en gesneeuwd (60 % minder neerslag dan  het jaarlijks gemiddelde) waardoor de watervoorraden op een gevaarlijk laag peil staan.
                                         

China haast zich om 309km kanalen (zie foto) van 4 dammen in Hebei naar Beijing af te werken die voor ‘groene’ Spelen moeten zorgen in augustus. Het niveau van enkele dammen uit de provincie Hebei is echter nu al catastrofaal laag en sommige irrigatiegebieden liggen droog in de streek, terwijl Beijing toch het water van Hebei nodig heeft voor de spelen.

 

Maar ook uit zuidelijker gelegen provincies wordt water naar de dorstige noordelijke industriesteden geleid. Tegen 2010 zal een netwerk van tunnels, pompen, dammen en duizenden kilometer lange kanalen water van de rivieren in het zuiden verplaatsen naar dichtbevolkte en industrierijke gebieden in het noorden. Sommige delen van dit immense water transfer project hoopt men dus nu al tegen de Olympische Spelen af te hebben. 

Het prijskaartje dat aan het project vast hangt zou minstens 6 miljard dollar bedragen, wat veel meer is dan wat de immense waterkrachtcentrale, de Drieklovendam, gekost heeft  (deze dam zorgt voor gedwongen verhuizing van miljoenen mensen, zie artikel IPIS: “Drieklovendam dwingt China tot tweede miljoenenverhuizing”).

De ecologische en de sociale gevolgen van deze immense water transfers (zie kaart ivm geplande afleiding van water), o.a. door de waterdruk op lokale watervoorraden, zijn echter onvoldoende gekend.


 

 

 

 

Bronnen (onder andere):

Reuters:
China's Olympic water province faces severe drought
BBCnews:
Olympics 'threat to water supply'

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel