Onbesliste kiezer heeft sleutel voor presidentsverkiezing Ecuador


Heeft Ecuador al na de eerste ronde een nieuwe president? Dat is verre van zeker, want het aantal onbesliste kiezers is groot. De inzet zondag is de voortzetting of afwijzing van het beleid van Rafael Correa.

Volgens alle peilingen is de favoriet voormalig vicepresident Lenín Moreno, de kandidaat van de regerende Alianza País en enkele kleinere partijen.

10 procentpunten voorsprong

Hij wordt zondag al president als hij minstens de helft van de stemmen haalt, of als hij meer dan 40 procent haalt met een voorsprong van 10 procentpunten.

Die voorsprong heeft hij, maar 40 procent haalt hij volgens de peilingen niet. Tot november leek dat nochtans geen probleem, maar sindsdien zakte Moreno gestaag in de peilingen.

Vier opiniepeilingen zetten bankier Guillermo Lasso, de kandidaat van Creando Oportunidades (Kansen Creëren), op de tweede plaats. Een vijfde peiling geeft Cynthia Viteri, kandidate van de rechtse Sociaal-Christelijke Partij, de meeste kans voor de tweede plaats; in de andere peilingen staan ze op de derde plaats.

25 tot 35 procent onbeslist

Wie Moreno's tegenstander wordt bij een eventuele tweede ronde op 2 april is helemaal niet duidelijk. De vele onbesliste kiezers hebben de sleutel in handen. Vorige week had 25 tot 35 procent van de kiezers nog niet beslist.

Door het grote aantal onbesliste kiezers zijn de peilingen weinig betrouwbaar, zegt politiek analist Adrián Bonilla van de Latijns-Amerikaanse Faculteit voor Sociale Wetenschappen (Flacso).

Ook de nuttige stem kan een cruciale rol spelen. Een deel van de onbesliste kiezers kan opteren voor Moreno als "minst slechte" kandidaat, ook al zijn ze kritisch voor het beleid van Rafael Correa. Een ander deel van de onbesliste kiezers kan voor de kandidaat die volgens de peilingen op de tweede plaats staat stemmen om zo een tweede ronde uit te lokken.

Autoritair

Als dat tweede scenario zich voordoet, zal de Alianza País zijn strategie moeten bijsturen en nieuwe allianties moeten sluiten.

Rafael Correa is aan de macht sinds januari 2007. Hij won drie verkiezingen, waarmee hij aansloot bij de trend van progressieve verkiezingsoverwinningen in Latijns-Amerika in het begin van deze eeuw.

Hij drukte een Burgerrevolutie door, met onder meer een nieuwe grondwet. Hij slaagde erin de armoede en ongelijkheid terug te dringen en onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren. Maar hij regeerde autoritair en beperkte de vrijheid van meningsuiting.

Corruptieschandalen

De verkiezingscampagne, waaraan acht kandidaten deelnemen, werd gekenmerkt door corruptieschandalen waarin hoge functionarissen van zowel meerderheid als oppositie betrokken waren.

Midden vorig jaar brak het schandaal rond staatsoliebedrijf Petroecuador uit. De betrokkenheid van oud-minister Carlos Pareja, nu voortvluchtig, betekende een zware slag voor de campagne van Moreno.

Toch liggen de meeste Ecuadoranen niet echt wakker van corruptie. Slechts 14 procent geeft aan dat het een belangrijk thema is. Voor meer dan 60 procent zijn werkeloosheid en de economische situatie de grootste bezorgdheden.

Alle politici corrupt

Een groot deel van de kiezers lijkt ervan uit te gaan dat alle politici corrupt zijn, daarom speelt het thema minder tijdens deze verkiezingen, zegt Paulina Recalde van enquêtebureau Perfiles de Opinión.

Voor politiek analist Mario Unda van de Centrale Universiteit wijst het grote aantal onbesliste kiezers erop dat deze verkiezingen de bevolking koud laten en de kandidaten geen enthousiasme kunnen losweken. "Het is de campagne die de minste interesse heeft gewekt sinds de terugkeer naar de democratie in 1979."

Fiscale paradijzen

Zondag kiezen de Ecuadoranen ook een parlement. En ze krijgen een referendum voorgeschoteld.

Ze moeten zich uitspreken over de vraag of ambtenaren en verkozen politici, van welk niveau ook, eigendommen en kapitaal mogen hebben in fiscale paradijzen.

Als de meerderheid zo'n verbod goedkeurt, en dat zal naar alle verwachting gebeuren, zal Ecuador binnen één jaar zijn wetgeving aanpassen en moeten ambtenaren en politici hun eigendommen en kapitaal terughalen.

Deel dit artikel