Onregelmatige regenval kan landbouw in sub-Sahara Afrika verlammen

604[(c) REUTERS/Siegfried Modola]

Tot 40% meer ondervoede mensen. Dat is mogelijk de zware balans van de snelle klimaatverandering voor het zuiden van het Afrikaans continent. Volgens het 'African Agriculture Status Report 2014' kunnen landbouwers de onvoorspelbare regenval en snel stijgende temperaturen niet langer bijbenen.De landbouwers zijn voor de verbouwing van gewassen volledig afhankelijk van regenval. Hoe onregelmatiger die wordt, hoe groter het negatieve effect ervan op oogsten van gevoelige gewassen zoals maïs. Doordat de helft van de bevolking in sub-Sahara Afrika voor hun voedselvoorziening rechtstreeks afhangt van landbouw en diezelfde bevolking tegen 2050 naar schattig zal toenemen van 900 miljoen tot 1,5 miljard, wordt de omvang van het probleem pas echt duidelijk. Mogelijke oplossingen moeten worden gevonden in innovatieve landbouwtechnologie, zoals verbeterde zaden die beter bestand zijn tegen droogte en overstroming, waterbeplantingtechnologie, slimme waarschuwingssystemen of verzekeringsprogramma's die landbouwers beschermen tegen gefaalde oogsten.

Hoewel die innovaties stilaan hun ingang beginnen vinden, wordt er vandaag nog steeds veel te weinig gebruik van gemaakt. Naast het kleine succes van het stijgend gebruik van verbeterde zaden, moet er nog veel gebeuren. Dit kadert in een bredere nood aan betere capaciteiten om met klimaatrisico's om te gaan. Hoe sneller die verbeteringen eraan komen, hoe meer de kleine landbouwondernemingen zullen overleven.

Vandaag heeft de klimaatverandering in het continent al voor tragische situaties gezorgd. Zo is een stuk van Angola permanent onbruikbaar voor landbouw door aanhoudende droogte. Zuid-Soedan en een belangrijke landbouwgordel die strekt van Ivoorkust tot Nigeria, zijn erg kwetsbaar. En ook de productie van bananen in de Sahel en West-Afrika kan door veranderende regenpatronen ernstig in gevaar komen.

Het rapport spoort Afrikaanse beleidsmakers aan om deze problematiek structureel aan te pakken. Door kleine landbouwers middelen en opleiding aan te reiken om met de klimaatverandering om te gaan, zullen ze immers beter bestand zijn tegen toekomstige klimaatrisico's. In een continent waar 65% van de bevolking leeft van landbouwactiviteiten, zijn nieuwe slimme landbouwtechnologie├źn dan ook een heel duurzame investering.

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel