Ontmoeting met Fadwa Barghouti op ManiFiesta

 

Fadwa Barghouti is de echtgenote én advocaat van de Palestijnse volksvertegenwoordiger Marwan Barghouti. Marwan Barghouti zit sinds 2002 opgesloten in Israëlische gevangenissen. Hij wordt vaak de Palestijnse Mandela genoemd, omdat hij een van de symbolen werd van het Palestijns verzet en van de strijd tegen de Israëlische terreur en de bezetting. Je kan Fadwa ontmoeten op ManiFiesta, waar ze eregast is.

 


 

Op 27 juli 2014, toen Gaza opnieuw onder de bommen lag, deed hij nog een oproep vanuit zijn cel:

"Ik veroordeel de barbaarse agressie tegen ons volk. Deze agressie is gericht tegen heel Palestina, tegen ons hele volk, tegen alle Arabieren, tegen alle moslims, alle mensen die vrijheid belangrijk vinden in de hele wereld. (...) Ik roep de Palestijnse leiders op (...) om zij aan zij met ons volk deel te nemen aan de voortdurende verzetsstrijd."

"De weg naar de vrijheid en de waardigheid is geplaveid met offers", zegt hij.

Zijn echtgenote draagt de stem van het verzet van haar man en alle Palestijnse gevangenen uit naar alle hoeken van de wereld. Zij ziet "de bevrijding van de gevangenen en de stopzetting van de kolonisatie niet als het resultaat van een vredesakkoord, maar de noodzakelijke eerste stap naar een vredesakkoord."

Fadwa Barghouti kijkt ook erg kritisch naar de context van het vredesproces dat Israël oplegt.

"Al twintig jaar dromen de Palestijnen van vrede. En al twintig jaar onderhandelen wij over de oprichting van een Palestijnse staat. Wij geloofden in dat vredesproces. Maar de Israëli's profiteerden ervan om de kolonisatie nog op te drijven. Ze proberen de geografie van het gebied te veranderen door een joodse meerderheid trachten te realiseren in Jeruzalem, door kolonies te stichten, de Palestijnse steden te isoleren... Want, als ze op een dag dan toch aan de onderhandelingstafel opdagen, zouden ze dat daardoor vanuit een machtspositie doen. De Palestijnen beseffen nu dat er nog geen einde komt aan hun lijden onder de bezetting en ze geloven niet meer in het vredesproces, dat de kwestie van de kolonisatie moet verdoezelen."

 

ManiFiesta

Fadwa Barghouti is eregast op ManiFiesta. De ontmoeting met haar wordt een kans om het te hebben over de politieke gevangenen, het Palestijns verzet... en over de slachtpartij die nu in Gaza aan de gang is. Ook de kritische Israëlische historicus Ilan Pappé zal aan de ontmoeting deelnemen.

De ontmoeting vindt plaats in de GVHV-tent om 11.00 u (in het Engels met vertaling naar het Frans en het Nederlands).

Org: Geneeskunde voor het Volk in samenwerking met 11.11.11-CNCD en intal.


Lees verder op intal.be...
BRON:
Intal

Deel dit artikel