Ontwikkelingsbanken staken activiteiten in Honduras na nieuwe moord op activist

Amper twee weken na Berta Cáceres is opnieuw een milieuactivist gedood in Honduras. Nederlandse en Finse ontwikkelingsbanken schorten hun activiteiten in het land op.

De moord op Berta Cáceres begin deze maand haalde het wereldnieuws: Cáceres was bekend als oprichtster van de Raad van Inheemse Volken van Honduras (Copinh) en won vorig jaar nog de prestigieuze Goldman Environmental Prize, ook wel de groene Nobelprijs genoemd.

Nu, amper twee weken naar haar dood, maakt Honduras zijn reputatie als meest dodelijke land voor activisten opnieuw waar. Dinsdag werd Cáceres' collega Nelson García vermoord. De 38-jarige activist was lid van Copinh en zette zich in voor de rechten van inheemse volken. Hij werd in het gezicht geschoten toen hij na een demonstratie terugkeerde naar zijn huis in Río Lindo, op zo'n 150 kilometer van de plek waar Cáceres is vermoord.

Banken

Als gevolg van de tweede moord hebben al twee Europese ontwikkelingsbanken hun activiteiten in Honduras stopgezet: de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en het Finse FinnFund. FMO was een van de financiers van de Agua Zarca-dam, een project waartegen Copindh zich verzet.

Copindh wordt naar eigen zeggen lastiggevallen door de politiediensten. Verschillende medewerkers werden urenlang vastgehouden en ondervraagd en centra van de organisatie zouden in de gaten gehouden worden. "We eisen dat de vervolging, het lastigvallen en de oorlog tegen Copinh-leden wordt stopgezet", zegt de groep in een verklaring. "We vragen de Hondurese overheid een einde van de straffeloosheid en gerechtigheid voor onze overleden collega's."

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels