Ontwikkelingslanden eisen klimaatneutraliteit tegen 2050

 

Steeds meer ontwikkelingslanden eisen op de VN-klimaattop klimaatneutraliteit tegen 2050. De Europese Unie weet nog niet of ze dit spoor volgt.

Klimaatneutraliteit betekent dat de mens evenveel broeikasgassen wegneemt dan hij uitstoot. Dat impliceert een forse vermindering van die uitstoot, een transitie naar een economie die op hernieuwbare energie draait.

Een klimaatneutrale planeet tegen 2050 is de enige manier om onomkeerbare veranderingen in de dynamiek van onze planeet te voorkomen, zeggen wetenschappers.

Steeds meer ontwikkelingslanden onderschrijven dat. "De wetenschappelijke gegevens zijn steeds onheilspellender", zegt de Costa Ricaanse Giovanna Valverde, voorzitter van Ailac, de groep van kleinere Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen, die op de klimaattop in Lima als één blok onderhandelen.

"De coördinator van het IPCC (VN-klimaatpanel) toonde ons in de plenaire zitting data die laten zien hoe dringend de situatie is. We mikken op 2050 zodat iedereen zich daarbij kan aansluiten en kan anticiperen, maar de cijfers zijn alarmerend."

Het is van cruciaal belang, zegt Valverde, dat "de landen zich houden aan wat ze als bijdrage voorstellen zodat de wetenschappers tijd hebben van 2015 tot 2020 om de meetmethodes van de landen te vergelijken, de optelsom te maken en te bepalen hoeveel de uitstoot nog omlaag moet."

Meer ambitie

De Vereniging van Kleine Eilandstaten (Aosis) vroeg de industrielanden in een communiqué om meer ambitie te tonen in hun vermindering van de uitstoot.

De Europese Unie weet nog niet of ze het voorstel voor klimaatneutraliteit tegen 2050 gaat steunen. "Het maakt deel uit van de discussie", zegt Elina Bardram, een van de EU-onderhandelaars. "Het is belangrijk dat we tegen Parijs een gemeenschappelijke visie hebben."

In november volgend jaar vindt in Parijs de volgende klimaattop plaats. Dan moet een groot klimaatakkoord tot stand komen.

VS en China

Van maart tot juni moeten alle landen laten weten hoeveel ze zullen bijdragen tot de vermindering van de uitstoot. In Lima discussieert men onder meer over de vorm die deze beloftes moeten hebben.

Op 12 november beloofden de VS en China samen al een forse vermindering van hun uitstoot: de VS wil tegen 2025 een daling van 26 tot 28 procent in vergelijking met 2005, China gaat zijn uitstoot na 2030 verminderen. Maar wetenschappelijke studies waarschuwen dat meer ambitie nodig zal zijn. Zo dringt een recent rapport van het VN-Milieuprogramma aan op maatregelen voor 2020.

 

BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel