Ook wetenschappers noemen klimaatakkoord keerpunt

Ook enkele vooraanstaande klimaatwetenschappers hebben al gereageerd op de definitieve tekst die in Parijs voorligt voor goedkeuring. Het akkoord op zich is onvoldoende, klinkt het, maar is tegelijk een historische mijlpaal die het kader schept voor de transitie naar een klimaatvriendelijke economie.

Gisteren nog waarschuwden wetenschappers dat een eerder voorstel van klimaatakkoord vanuit wetenschappelijk oogpunt onvoldoende was. De tekst mag dan een lans breken voor een klimaatverandering van maximaal 1,5 graden, de concrete invulling van die doelstelling is er niet. Integendeel: de beloftes die de landen maken, zetten de wereld op weg naar een opwarming van 2,7 graden.

Het is een duidelijk signaal aan beleidsmakers, bedrijfsleiders en investeerders dat de transitie naar een CO2-arme economie is gestart. Steffen Kallbekken, directeur Center for International Climate and Environmental Research

"Het finale voorstel van akkoord stelt dat landen hun uitstoot 'zo snel mogelijk' moeten laten pieken en dan dalen", zegt Steffen Kallbekken, directeur van het Center for International Climate and Environmental Research in Oslo."Dat houdt onvoldoende rekening met de wetenschap. Het wetenschappelijk panel van de VN (IPCC) stelt duidelijk dat, om de opwarming onder de 2 graden te houden, de uitstoot met 40 tot 70 procent moet dalen tegen 2050. Om 1,5 graden te halen, is dat nog veel hoger: 70 tot 95 procent tegen 2050."

Dat zegt ook Diana Liverman, hoogleraar Klimaatwetenschap aan de University of Arizona: "Het akkoord is een belangrijke stap in het reduceren van de risico's van de klimaatverandering, maar het elimineert die risico's zeker niet. We kijken nog steeds aan tegen ernstige gevolgen."

Startpunt

Maar net zoals de milieuorganisaties benadrukken de wetenschappers dat het akkoord op zich dan wel onvoldoende is, maar het hoe dan ook een historische mijlpaal is en een duidelijk signaal uitstuurt. "De klimaatbeloften van de landen zijn nog steeds veruit onvoldoende", zegt Corinne Le Quéré, hoogleraar Klimaatwetenschappen aan de University of East Anglia. "Maar het akkoord als geheel stuurt een sterke boodschap naar bedrijven, investeerders en burgers dat fossiele brandstoffen tot het verleden behoren."

"De grootste verwezenlijking van dit proces is dat 180 landen klimaatbeloften hebben gedaan, en dat is historisch", zegt ook Kallbekken. "Het is een duidelijk signaal aan beleidsmakers, bedrijfsleiders en investeerders dat de transitie naar een CO2-arme economie is gestart."

Johan Rockström, Directeur van het Stockholm Resilience Centre, spreekt van een "keerpunt voor de wereld". "Parijs is een wereldwijd startpunt. Nu moeten we actie ondernemen, in overeenstemming met de wetenschap, om duurzame ontwikkeling en een CO2-arme economie te bereiken tegen 2050."

"Ook met dit akkoord zal de komende jaren nog teveel uitgestoten worden", zegt John Schellnhuber, directeur van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK). Technologie zoals bio-energie, en de opvang en opslag van CO2 (CCS), maar ook herbebossing kunnen nu een rol spelen om het teveel aan uitstoot op te vangen", zegt hij "Maar het verminderen van uitstoot is het sleutelelement. De regeringen kunnen vandaag geschiedenis schrijven, zodat toekomstige generaties de top in Parijs nog honderden jaren zullen herinneren."

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels