Oost-Congo: praten of verder lijden

Binnen het kluwen van geweld in Oost-Congo gelden de Rwandese milities van de FDLR vandaag als hoofdschuldigen. De militie groeide uit de twee miljoen mensen die na de Rwandese genocide naar Congo vluchtten en wordt door Rwanda steevast 'de volkenmoordenaars' genoemd.
John Vandaele trok zijn stapschoenen aan en doorkruiste het oerwoud om die griezels met eigen ogen te aanschouwen. Hij zag weinig volkenmoordenaars maar veel diepe ellende. Het werd een tocht naar een meer genuanceerd beeld van Oost-Congo, waarbij de verantwoordelijkheid van Kinshasa en vooral Kigali niet onder de rottende bladeren geschoven wordt.


De tienduizenden Rwandese vluchtelingen die al vijftien jaar rondzwerven in Congo, schuilen diep in het Congolese woud. Pas na herhaaldelijk contact met de top van de FDLR (Forces Démocratiques pour la Libéralisation du Rwanda) en een urenlange oerwoudtocht -over berg en dal, langs glibberige en overwoekerde paden en door één rivier- krijgen we een groepje vluchtelingen in het vizier. Zelden zag ik zo'n hopeloos groepje mensen als deze zeven families in Bitengo. Wanneer we er aankomen, kan er geen glimlach af, amper een begroeting. Iedereen kijkt ontdaan voor zich uit.
BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel