Op missie naar de Palestijnse gebieden en Israël

Koen De Groof is coördinator van de werkgroep Palestina-Israël van CIDSE, het internationale netwerk van Broederlijk Delen. Samen met Willemijn Leenhouts van onze Nederlandse zusterorganisatie Cordaid is hij op missie in de Palestijnse gebieden en Israël.

Momenteel bevinden ze zich in de Gazastrook, waar ze partnerorganisaties bezoeken en informatie verzamelen over de gevolgen van Israëls offensief. Die zijn ongezien: Israël vernielde massaal infrastructuur, industriële zones, landbouwgronden en woonwijken. Toch zijn, er ook tekens van hoop. 'Ondanks de ongekende schade aangericht door de voorbije oorlog, tonen de Gazanen zich opnieuw meesters in de improvisatie. Van puin en brokstukken maken ze landbouwwegen die akkers ontsluiten en het productievermogen doen toenemen.'

Van Jeruzalem naar Gaza Stad
Een dag na ons vertrek uit België hebben we nog steeds geen nieuws over onze aanvraag om de Gazastrook binnen te gaan. De Israëlische autoriteiten hebben die nochtans al meer dan twee weken geleden ontvangen, ruim vóór de gestelde deadline.

We besluiten het er dan maar op te wagen. Enkele maanden geleden zijn we immers ook binnengeraakt. Bovendien werd onze aanvraag verstuurd door UNWRA, de VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen, en we hopen dat dat helpt. Als het niet lukt, verliezen we minstens een halve dag… en zo’n 140 euro voor de verplaatsing. We vertrekken vroeg in Jeruzalem in de hoop dat we als één van de eersten aan de grens aankomen en de soldaten nog goed gezind zijn.
Lees meer.

Bezoek aan een oorlogszone: Jabalia
Onder begeleiding van twee medewerkers van Ma’an besluiten we een terreinbezoek te brengen aan Jabalia, één van de gebieden die in de recente oorlog het zwaarst getroffen werden. Jabalia bevindt zich meteen ten oosten van Gaza-stad aan een open vlakte die zich tot aan de grens met Israël uitstrekt. Tijdens de oorlog rukten de Israëlische troepen er op om het gebied tijdelijk te bezetten.

Op weg van Gaza-stad naar Jabalia rijden we door dichtbevolkte wijken en passeren we af en toe gebombardeerde woningen. In sommige gevallen lijkt de ‘collateral damage’ gering. In andere gevallen deelden aangrenzende woningen zwaar in de klappen. Een grote basis van de veiligheidstroepen is volledig in puin gelegd. Ook van een politiekantoor blijft nog maar weinig over.
Lees meer.

Deel dit artikel