Opdrogen Aralmeer veroorzaakt gezondheidsproblemen

Miljoenen mensen die in de buurt van het Aralmeer wonen gaan een onzekere toekomst tegemoet. Gezondheidsexperten stellen vast dat ziekten zoals tuberculose en kanker een vreselijke impact hebben inde regio.


Het Aralmeer ligt op de grens tussen Kazakstan en Oezbekistan en was ooit het vierde grootste meer ter wereld. Nu is er nog een kwart van over en het blijft verder krimpen, ondanks regionale afspraken om de rivieren die het Aralmeer voeden niet verder leeg te pompen voor irrigatiedoeleinden.

In de voorbije 40 jaar is een enorme hoeveelheid (45 miljoen ton) stof en zout vrijgekomen door het krimpen van het meer. Als gevolg daarvan kampen miljoenen mensen in de buurt met zware gezondheidsproblemen.

In 1994 richtten de overheden van Kazakstan, KirgiziĆ«, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan het International Fund for the Aral Sea (IFAS) op om iets aan de milieuproblemen te doen. Usman Buranov, technisch directeur van de Global Environment Facility projecten van IFAS, stelt dat de gezondheidsproblemen in de regio verband houden  met de slechte kwaliteit van het drinkwater. Landbouw en veeteelt rond het meer werd ook minder productief, de werkloosheid nam toe en bepaalde ziekten kwamen meer voor. De vervuilde lucht rond het meer bevatte een giftige cocktail van zout, pesticiden en chemicaliĆ«n die het drinkwater besmetten en lever- en nierziekten en aandoeningen aan het ademhalingsstelsel veroorzaakten.

Beterschap is niet meteen in zicht, want de problemen rond het Aralmeer staan niet meer bovenaan de prioriteitenlijst van de internationale gemeenschap.
Ondertussen liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) echter weten dat er in de regio een toename is van storingen in het immuunsysteem, geboorteafwijkingen en kanker. In Oezbekistan valt vooral het vaak voorkomen van astma in de regio Karakalpakstan op. De regio ligt vlak bij het Aralmeer en bloedarmoede en tuberculose zijn er eveneens endemisch.

Volgens IFAS hebben andere grote problemen in de regio te maken met een gebrek aan jobs. De visindustrie stortte in de jaren 1980 in mekaar, waardoor velen werkloos werden. IFAS richtte een steunfonds op  met microleningen met het oog op jobcreatie.

Het water blijft erg vervuild en buurlanden en de internationale gemeenschap doen te weinig om het probleem aan te pakken.

 

CENTRAL ASIA: Aral Sea crisis continues to erode health. Op: http://www.irinnews.org/report.asp?ReportID=54809&SelectRegion=Asia&SelectCountry=CENTRAL_ASIA

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel