Overcapaciteit in asielcentra stilaan onhoudbaar

Deze week kon Fedasil, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers geen oplossing vinden voor meer dan 100 mensen. Dat staat te lezen op de website van Fedasil.

Al sinds oktober vorig jaar signaleerden de opvangcentra voor asielzoekers dat er plaatsen te kort waren om asielzoekers op te vangen. Niet omdat het aantal asielzoekers stijgt maar vooral omdat er ook andere groepen noodgedwongen in de centra verblijven. Het gaat onder meer om erkende vluchtelingen en om uitgeprocedeerde asielzoekers. De erkende vluchtelingen zouden het opvangcentrum moeten verlaten maar vinden vaak niet snel genoeg een eigen woning of appartement. De uitgeprocedeerde asielzoekers zouden het centrum kunnen verlaten als hun verblijf geregulariseerd wordt, maar de beloofde omzendbrief over regularisatie laat veel te lang op zich wachten.

Tot nu toe hebben Fedasil en de opvangcentra de overcapaciteit van de centra via noodmaatregelen trachten op te lossen maar het is duidelijk dat er snel structurele maatregelen moeten komen.

Deel dit artikel