'Overheden in het Zuiden versterken om privé-kapitaal te ondersteunen’

Op 18 september komen Damisa Moyo en Kumi Naidoo naar de Vooruit in Gent voor een MO*lezing over ontwikkelingshulp voor Afrika. Moyo vindt die hulp schadelijk en stelt voor er radicaal mee op te houden, Naidoo vindt dat er veel meer hulp moet komen maar dat die beter ingezet moet worden. We willen in de aanloop naar die lezing het debat stimuleren en lanceren daarom de volgende weken een aantal opinies waarop we graag uw reactie krijgen.

'Overheden in het Zuiden versterken om privé-kapitaal te ondersteunen’

Jeffrey Sachs heeft talloze landen en instellingen geadviseerd, waaronder het IMF, de Wereldbank en het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP). In Het einde van de armoede legt Sachs uit hoe de wereld een historische omwenteling kan realiseren zonder dat daarvoor een turbulente revolutie nodig is.

'De rijkdom van de rijke wereld, de mogelijkheden van onze enorme kennis en de afname van het aantal armen die hulp nodig hebben, maken een wereld zonder armoede in 2025 tot een reële mogelijkheid', schrijft de directeur van het Earth Institute, professor Duurzame Ontwikkeling aan de Columbia University en speciaal adviseur van VN secretaris-generaal Kofi Annan.

‘Mijn stelling is dat je ontwikkelingslanden niet moet dwingen minder uit te geven, maar eerder de rijke landen moet dwingen meer hulp te geven -ze hebben dat tenslotte al jaren geleden beloofd, dat ze die belofte nu maar eens hard maken. Als er echt aanzienlijke hulp naar het Zuiden zou stromen, dan kunnen de overheden daar meer investeren en zo het publieke kapitaal opbouwen dat nodig is om het privé-kapitaal te ondersteunen.’

Reageer hier

Deel dit artikel