Overheidsnieuws: "Media en NGO’s bundelen krachten voor slachtoffers aardbeving Pakistan"

Brussel, 6 december 2005

Persmededeling Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois

‘HOOP – Help Ons Overwinteren in Pakistan’
Media en NGO’s bundelen krachten voor slachtoffers aardbeving in grote Vlaamse solidariteitsactie
 

Onder de hoofding ‘HOOP’ (Help Ons Overwinteren in Pakistan) zetten de Vlaamse media samen met Rode Kruis Vlaanderen en Artsen Zonder Grenzen een gemeenschappelijke solidariteitsactie op voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. “Elke bijdrage van de Vlamingen, hoe klein ook, betekent een sprankeltje hoop voor de slachtoffers van de aardbeving. Samen willen we zo veel mogelijk hoop brengen in Pakistan,” zegt Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois.

Vanaf vandaag stelt de Vlaamse Infolijn haar gratis nummer 0800 30201 ter beschikking voor financiële bijdragen en meer informatie over allerhande solidariteitsacties.

Op 21 december verzorgen VTM en VRT een gemeenschappelijke HOOP-televisieavond. De Vlaamse Infolijn is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 19 uur.

De betrokken NGO’s waren van het eerste uur actief in het door de aardbeving getroffen gebied om noodhulpacties op te starten. Maar met de winter voor de deur en de eerste vriesdoden, luiden ze samen met minister Bourgeois de alarmbel. “Zonder bijkomende middelen vallen hier nog duizenden doden,” klinkt het. “Tot 400.000 personen in de bergachtige regio zijn weldra onbereikbaar voor de hulpverlening.”

Samen met Rode Kruis Vlaanderen lanceerde minister Bourgeois eerder een oproep voor een grootscheepse Vlaamse solidariteitsactie. VRT en VTM reageerden enthousiast en zegden meteen hun medewerking toe, ook met andere Vlaamse media wordt samengewerkt. Artsen Zonder Grenzen, samen met Rode Kruis de belangrijkste speler in het Pakistaanse noodgebied, schakelt zich eveneens in de campagne in. Daarnaast zegde de Noord-Zuidkoepel 11.11.11 haar steun toe en informeert haar netwerk van vrijwilligers over de campagne. Minister Bourgeois, net terug van een bezoek aan het getroffen gebied, is bijzonder opgetogen over deze unieke samenwerking: “Samen kunnen we meer, en méér is duidelijk nodig, dat heb ik in Pakistan met mijn eigen ogen kunnen vaststellen. Ik hoop op een heel succesvolle actie om de slachtoffers van de aardbeving maximaal te kunnen helpen.”

De NGO’s blijven hun eigen accenten leggen in hun acties voor fondsenwerving en bij hun hulpoperaties ter plaatse.

NGO’s zaten niet stil

De solidariteitsactie die hiermee op gang komt, moet de hulpoperaties in het getroffen gebied extra stuwkracht geven. Minister Bourgeois maakte op 8 oktober, de dag van de aardbeving, onmiddellijk 150.000 euro Vlaamse noodhulp vrij en verdubbelde twee weken later dit bedrag.

Ook het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen zaten niet stil.

Het Rode Kruis bereikte tot op vandaag 300.000 slachtoffers, maar wil in totaal 570.000 mensen helpen. De organisatie verleent noodhulp, medische hulp, psychologische opvang en water- en sanitaire voorzieningen en spoort vermisten op. Meer dan 460 Rode-Kruis- en Rode-Halve-Maanmedewerkers plus 160 buitenlandse medewerkers van het Internationale Rode Kruis zijn momenteel actief in Pakistan. 100 noodhulpvluchten en 850 vrachtwagenladingen met hulpgoederen, medische bevoorrading en uitrusting voor noodhulpcommunicatie bereikten de getroffen regio. 18.571 tenten, 133.588 dekens, 20.731 zeildoeken en 4264 jerrycans werden verdeeld in de landelijke gebieden rond Balakot, Garhi Habibullab en Batagram.

0ok Artsen Zonder Grenzen startte reeds de eerste uren na de aardbeving noodhulpacties. Sindsdien zijn honderden tonnen medisch en logistiek materiaal naar de regio gestuurd. Mobiele teams blijven op zoek gaan naar overlevenden in geïsoleerde bergdorpen. Vandaag werken 120 internationale medewerkers van AZG samen met 350 Pakistaanse collega’s op 12 verschillende locaties. In gezondheidsposten en veldziekenhuizen verzorgen ze dagelijks meer dan 1000 medische consultaties. Ze voeren er operaties uit, geven psychosociale steun, installeren sanitair, zorgen voor toevoer van water en verdelen bouwmateriaal, tenten en dekens. Zo werden reeds 11.000 bouwkits, 1.200 tenten,  10.000 matrassen en 130.000 dekens verdeeld door AZG.

De boodschap van de respectieve NGO’s is duidelijk. De financiële reserves zijn op en bijkomende hulp is levensnoodzakelijk. Daarom roepen ze de Vlamingen samen op om de actie te ondersteunen.

De terugkeer van minister Bourgeois en een Vlaamse persdelegatie uit Pakistan betekent meteen de werkelijke start van de Hoop-actie. Met recent beeldmateriaal en berichtgeving kan de Vlaming maximaal geconfronteerd worden met de alarmerende situatie in Pakistan en de dringende nood aan extra Vlaamse solidariteit.

Indien u graag het logo in een groter formaat ontvangt, neem dan contact op met marijke.verboven@vlaanderen.be.

Persinfo:

Ben Weyts (woordvoerder minister Bourgeois)
02/552.70.08 – persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Storten:

  • Rode Kruis Vlaanderen: rek. 000-0000025-25
  • Artsen Zonder Grenzen: rek. 000-0000060-60

Vlaamse Infolijn: 0800 3 02 01

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel