Overstromingsslachtoffers krijgen een stem

pakistan_televisieshowInwoners van de overstroomde gebieden in Pakistan kunnen sinds eind november met hun vragen terecht bij een radio- en televisieprogramma van het Rode Kruis. Hierdoor ontstaat er tweerichtingsverkeer tussen de miljoenen slachtoffers van de overstromingen en hulpverleners.

De slachtoffers kunnen telefonisch vragen stellen of gewoon hun verhaal kwijt. Vrijwilligers en hulpverleners van de Pakistaanse Rode Halve Maan beantwoorden de vragen en geven informatie. Er komt ook informatie aan bod over belangrijke algemene kwesties, zoals hygiëne en rampenparaatheid.

Tijdens het eerste radioprogramma belden al verschillende mensen. Sommigen hadden vragen over de hulpverlening van het Rode Kruis of met meer specifieke vragen rond het gebrek aan meisjesscholen in hun buurt.

“Het is belangrijk dat we mensen een stem geven”, zegt Will Rogers van de Internationale Rode Kruis Federatie. “De opmerkingen van slachtoffers helpt ons op  een betere en efficiëntere manier hulp te verlenen.”

Projecten als deze zijn gericht op het verbeteren van de verantwoordingsplicht voor begunstigden. Deze verantwoordingsplicht houdt in dat mensen, bijvoorbeeld bij een ramp of conflict, kunnen participeren in beslissingen die een invloed op hen hebben. Ze krijgen inspraak in het beslissingsproces en kunnen aan de alarmbel trekken als een beslissing niet goed is of onverwachte en slechte gevolgen heeft. Steeds meer projecten rond verantwoordingsplicht worden door internationale organisaties en ngo’s opgezet.

De Pakistaanse Rode Halve Maan baseerde zich op het model uit Indonesië dat destijds gebruikt werd na de tsunami en verder ontwikkeld werd na de aardbeving in Haïti. Omdat niet iedereen toegang heeft tot hetzelfde medium gebruikt men verschillende communicatiekanalen, zoals radio en televisie. Ook lanceert men een sms-systeem. Via berichtjes naar de gsm van miljoenen slachtoffers, krijgen ze informatie over belangrijke zaken.

Voor meer informatie over de hulpverlening van het Rode Kruis in Pakistan ga naar www.rodekruis.be en voor meer informatie over de verantwoordingsplicht van humanitaire organisaties surf naar www.alnap.org of www.hapinternational.org.

Deel dit artikel