Oxfam waarschuwt voor voedselcrisis in Zuidelijk Afrika

Persbericht 9 september 2005 Oxfam waarschuwt voor voedselcrisis in Zuidelijk Afrika

Blijkbaar hebben de rijke landen geen lessen getrokken uit de recente voedselcrisis in Niger. Want 10 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika kampen met ernstige voedseltekorten, zo stelde Oxfam.
Oxfam startte begin september met de voedselbedeling in Malawi. Naar schatting zullen zo’n 4 miljoen mensen in Malawi de komende zes maanden niet genoeg voedsel hebben, tenzij er snel hulp komt. En hetzelfde hoogdringende probleem stelt zich voor 4 miljoen mensen in Zimbabwe, 1 miljoen in Zambia, 400.000 in Mozambique, 500.000 in Lesotho en 200.000 in Swaziland.

Het hoogtepunt van deze crisis wordt verwacht tussen november en februari, de periode tussen twee oogsten in. Ze wordt veroorzaakt door de droogte, maar andere factoren zoals de HIV/aids-epidemie en de verplichte politiek van economische liberalisering vormen de echte oorzaken, aldus Oxfam.

Er is dringend geld nodig van de rijke landen zodat hulporganisaties, sociale organisaties en de overheid samen met de Verenigde Naties kunnen voorkomen dat de crisis nog ergere vormen aanneemt. Sommige donorlanden hebben al belangrijke bijdragen geleverd maar er blijft nog altijd een groot tekort. “De crisis in Niger werd zes maanden op voorhand aangekondigd en toch deden de rijke landen haast niets tot het 5 voor 12 was. Daardoor zijn mensen gestorven. Nu is er een dreigende crisis in Zuidelijk Afrika. De situatie is wel enigszins verschillend maar het principe blijft hetzelfde: als de rijke landen weer wachten tot de tv-ploegen ter plaatse zijn om met geld over de brug te komen, dan zullen de mensen in Zuidelijk Afrika daarvoor de prijs betalen”, zei Kristien Vliegen, programmabeheerder van de noodhulpcel bij Oxfam-Solidariteit. Kristien Vliegen werkte in Malawi in de jaren 2002-2003 toen zich daar een gelijkaardige voedselcrisis voordeed.”

“Zuidelijk Afrika zit gevangen in een cyclus van diepe armoede. De bevolking is er gewoon van weerstand te bieden tijdens periodes van grote droogte, maar door de HIV/aids-epidemie en andere economische factoren lukt hun dat steeds minder goed. Deze crisis is veel ernstiger dan die van 2002-2003.”

“Ongeveer 10 miljoen mensen dreigen nu het slachtoffer te worden van het voedseltekort. Sommige mensen waren al verplicht om hun kinderen uit school te halen zodat ze samen met de familie naar voedsel kunnen zoeken. Mensen beginnen hun huisraad te verkopen, om een inkomen te hebben. Of ze verlaten het platteland en trekken naar de stad, in de hoop op beterschap.”

“In eerste instantie is er nu dringend voedsel nodig om de tekorten aan te vullen. Maar de eigenlijke oorzaken van deze crisis, namelijk HIV/aids en armoede, moeten ook zonder uitstel aangepakt worden. Oxfam roept de lidstaten van de VN op om een bijkomend bedrag van 1 miljard dollar te voorzien voor een noodhulpfonds van de VN, bovenop de bestaande fondsen, teneinde onmiddellijk geld beschikbaar te stellen wanneer een land zoals Zuidelijk Afrika behoefte heeft aan hulpverlening.”

Het noodhulpfonds staat op de agenda van de VN-topontmoeting die van 14 tot 16 september plaatsvindt in New York. Dit wordt de belangrijkste ontmoeting van wereldleiders uit de hele geschiedenis van de Verenigde Naties. “Iedere dag besteden de rijke landen 1 miljard dollar aan landbouwsubsidies. Als ze elk jaar eenzelfde bedrag zouden toekennen aan het noodhulpfonds van de VN, dan zouden te voorkomen crisissen in Niger en Zuidelijk Afrika niet plaatsvinden omdat er onmiddellijk geld beschikbaar zou zijn als een land dat nodig had”, aldus Oxfam.

Wereldtop van de Verenigde Naties - M+5 topbijeenkomst, van 14 tot 16 september in New York. Op de agenda: De Millenniumdoelstellingen, 5 jaar na de ondertekening van de Millenniumverklaring.

Voor meer info Kristien Vliegen, programmabeheerder van de noodhulpcel bij Oxfam-Solidariteit Tel. 02-501 67 40 e-mail: kristien.vliegenadoxfamsol.be

Deel dit artikel