Pakistan getroffen door zware aardbeving


Een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter trof op 24 september de provincie Balojistan in het westen van Pakistan. De bevingen waren voelbaar tot in Iran, India en Oman.
Een afgelegen, dunbevolkt gebied in de bergen van Balojistan was het epicentrum van de beving. Zes districten met in totaal 300.000 inwoners werden getroffen. Volgens de Pakistaanse overheid zijn er 348 mensen gestorven en 513 gewond. Het dodental kan nog verder oplopen.

De overheid schat dat honderden lemen huizen zijn ingestort. Bijna 21.000 huizen zijn beschadigd. Reddingswerkers zijn nu onderweg naar de plaats van de ramp, dat maar moeilijk toegankelijk is. Er is een tekort aan medische faciliteiten in de regio en de overheid probeert de zwaargewonden te evacueren via helikopters naar ziekenhuizen in de buurt.

 

Hulpverlening

De Pakistaanse Rode Halve Maanvereniging stuurde drie teams naar de districten Lasbela, Kharan en Gwadar om de situatie ter plaatse te onderzoeken. Voorlopig is er vooral nood aan voedsel, onderdak, hulpgoederen zoals dekens en medische verzorging.

Drie gezondheidsteams, bestaande uit vier dokters en acht paramedici verzorgen medische bijstand aan de slachtoffers. Een team werd ter plaatse gebracht met de helikopter. De Rode Halve Maanafdeling van de naburige provincie Sindh stuurde twee vrachtwagens medicijnen naar Awaran, het zwaarst getroffen district.

De Rode Halve Maan wil 7.000 mensen bijstaan met noodhulpgoederen zoals tenten, zeilen, hygiƫnekits, kooksets en dekens en met gratis gezondheidszorg. De organisatie spreekt daarvoor zijn noodstocks aan.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel