Palestina Solidariteit steunt akkoord Palestijnse partijen

Wij zijn verheugd over het akkoord dat de Palestijnse politieke partijen Fatah en Hamas afsloten inzake een eenheidsregering. Het mandaat dat deze overgangsregering krijgt tot het organiseren van verkiezingen komt tegemoet aan de democratische verzuchtingen van het Palestijnse volk.

Deze overeenkomst steunt de samenhorigheid onder de Palestijnen bij hun strijd voor gelijke rechten, zelfbeschikking en het recht op terugkeer voor vluchtelingen en compensatie. Het is begrijpelijk dat de partijen die de meerderheid van de Palestijnen vertegenwoordigen constructief gaan samenwerken om dit alsnog te bereiken.

Het is tekenend voor het Israëlische regime dat het deze overeenkomst verwerpt en zelfs als reden gebruikt om de vredesbesprekingen -eens te meer- op de lange baan te schuiven. Zoals we weten uit geheime documenten heeft Israël de voorbije jaren alle vredesvoorstellen en de meest verregaande toegevingen van Palestijnse onderhandelaars afgewezen, blijft het de VN resoluties schenden en blijft het illegaal verder bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De internationale gemeenschap moet deze overeenkomst tussen de Palestijnse facties respecteren en dit democratisch proces aanmoedigen. Tegelijkertijd moet ze Israël onder druk zetten om werkelijke vredesonderhandelingen te starten op basis van de VN-resoluties ter zake.

Het wordt tijd dat Hamas, waarvan democratisch verkozenen nog steeds in Israëlische gevangenissen zitten, van de Europese lijst van terroristische organisaties geschrapt wordt.
Palestina Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel