Páramos in Ecuador verdwijnen door klimaatverandering


De páramos (hoogvlakten) in Ecuador, de meest uitgestrekte van Zuid-Amerika, zijn aan het verdwijnen. De klimaatverandering ligt mee aan de oorzaak van dit verlies.
Páramos
zijn hooggelegen (tussen 3200 en 4200 meter boven de zeespiegel) ecosystemen die leven bieden aan talrijke diersoorten die nergens anders op aarde te vinden zijn. Deze hoge graslanden werken als een grote spons en absorberen enorme volumes water. Dit water laten ze vervolgens geleidelijk terug los, waardoor rivieren in droge seizoenen niet uitdrogen.

Het páramo-ecosysteem is bijzonder gevoelig voor omgevingsveranderingen en kan zich hier slechts in beperkte mate aan aanpassen. Patricio Mena, stichter van de wetenschappelijke non-profit organisatie EcoCiencia: "De páramos zijn bijzonder kwetsbaar, waardoor eender welke verstoring – zelfs regen of wind – significante effecten veroorzaakt op korte, gemiddelde en lange termijn. Daarom moeten we deze ecosystemen met de grootste zorg behandelen." Doordat de absorberende capaciteit van de hoogvlakten afneemt, verdwijnt het water sneller in de vulkanische rotsgrond.

40% van de Ecuadoriaanse páramos is beschermd gebied, maar helaas zijn alle páramos in meer of mindere mate aangetast door de klimaatverandering. Over het algemeen reageren de hoogvlakten in de oostelijke bergketen met meer veerkracht dan die in het westen.

Doordat de páramos verdwijnen, verdwijnen ook vitale waterbronnen. De jambato pad (Atelopus ignescens) is al verdwenen uit de Ecuadoriaanse hoogvlakten, en er wordt gevreesd voor het voortbestaan van verschillende andere diersoorten. Maar ook voor de mens kunnen de gevolgen zich laten gelden. Een stad als Quito is bijna volledig afhankelijk van het water dat in deze ecosystemen is opgeslagen. Mena benadrukt dan ook dat de páramos fundamenteel deel uit maken van het dagelijkse leven van vele Ecuadorianen. 

Bron: IPS 
Join For Water DOOR:

Deel dit artikel