Pellets, het antwoord op gas en olie?

Als we de verkopers van pellets en pelletverwamingsinstallaties mogen geloven, zijn pellets de brandstof van de toekomst. Ook volgens het Vlaams instituut voor bio-ecologisch bouwen (VIBE) vormen ze een volwassen alternatief voor fossiele brandstoffen, want ze zijn lokaal, goedkoop, CO2-neutraal en hernieuwbaar.

Voor wie niet helemaal mee is: pellets zijn cylindertjes van geperst zuiver afvalhout, vaak zaagsel, die je in pelletkachels, -ketels en -fornuizen kan gebruiken. In Oostenrijk, Duitsland en de Scandinavische landen is de pellet al goed ingeburgerd, de Belg hinkt nog achterop. Nochtans heeft centraal verwarmen met pellets veel voordelen. Voor de productie van pellets is slechts 2,7 procent fossiele energie nodig. Dat is een pak lager dan bij aardgas (10 procent), stookolie (12 procent), en LPG (14,5 procent). Centrale verwarming op basis van pellets is bovendien goed voor een CO2-uitstootvermindering van 80 procent, aldus VIBE.

Pellets zijn een lokale brandstof en zijn minder onderhevig aan prijsschommelingen dan stookolie en gas. Van het grote aanbod houtafval in Europa gaat nu nog maar een klein deel naar de verwerking tot pellets. Om de toekomstvoorraad helemaal veilig te stellen: ook suikerbietpulp, maïspulp en soyapulp kunnen dienen als pelletgrondstof.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel