Peruaan eist schadevergoeding van Duits energiebedrijf

'De vervuiler betaalt': het blijft in vele gevallen nog een idealistisch príncipe. Het is dan ook verwonderlijk dat een Peruaanse boer het aandurft om dit principe in de praktijk te brengen.

Saúl Luciano Lliuya, een boer en berggids uit Huaraz, vreest dat het smelten van de gletsjers in de Cordillera Blanca een overstroming van het Palcacochameer zal veroorzaken, en zo zijn terrein en stad zal aantasten. Het meer is door het smelten van de gletsjers al vier keer groter geworden sinds 2003.

Dus stuurde hij met behulp van de Duitse ngo Germanwatch een brief naar het Duitse energiebedrijf RWE, waarin hij maatregelen eist om zijn grond en de stad te beschermen. Indien het antwoord van het bedrijf negatief is, plant Saúl RWE voor de Duitse rechter te dagen.

Saúl eist dat RWE 0.5% van de noodzakelijke werken betaalt, hetzelfde aandeel dat het bedrijf heeft in de globale CO2-uitstoot.

De zaak is ongezien, des te meer omdat RWE niet actief is in de regio. Saúl is echter van mening dat het bedrijf verantwoordelijk is voor het smelten van de gletsjers, met name door haar hoge aandeel in de globale uitstoot van CO2. Volgens een rapport van 2013 is dat maar liefst 0.47%.

Het Palcacochameer dreigt te overstromen door smeltende gletsjers

Saúl eist dat het risico op overstroming beperkt wordt door water af te pompen en dammen te vernieuwen en aan te leggen. RWE zou hiervoor 20.000€ moeten ophoesten, 0.5% van de geplande kost, hetzelfde aandeel dat RWE heeft in de globale CO2-uitstoot.

De zaak van Saúl Liuya doet denken aan een actie in eigen land, waarbij 11 bekende vlamingen de overheid in gebreke stellen omdat België dreigt de klimaatdoelstellingen niet te halen.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels