Plannen om water van droge provincie Hebei naar Peking te leiden

Vanaf eind 2007 zal de Chinese hoofdstad Peking water aangevoerd krijgen vanuit de nabijgelegen provincie Hebei. Dit wordt de eerste fase van een groot project om Peking van voldoende water te voorzien. Uiteindelijk zal er langs drie routes water vanuit het zuiden naar het door droogte getroffen noorden van China worden geleid.

 

Peking maakt zich op voor de Olympische Spelen in 2008. Het is de bedoeling dat de wereld onder de indruk zal zijn van China’s ontwikkeling. Men verwacht dat de stad tijdens de Spelen 2,5 miljoen mensen extra zal tellen en dus is er nood aan betrouwbare watervoorziening, hotels en groene zones langs de wegen.

 

Op korte termijn zal Peking’s dorst gelest worden met water uit Hebei, een provincie met veel industrie en landbouw die van zichzelf al met watertekorten te maken heeft. De landbouwsector moet er efficiëntere irrigatietechnieken toepassen, zodat er water ter beschikking komt voor Peking. De verbinding tussen Peking en Hebei maakt deel uit van de 1300 km lange middelste route die uiteindelijk (tegen 2010) water zal aanvoeren vanuit een zijrivier van de Yangtze in centraal China.

 

Er zijn ook nog twee andere routes gepland. De westelijke route zou bestaan uit 300 km tunnels door de bergen om water van het Tibetaanse plateau naar de Gele Rivier te leiden. De oostelijke route zou water vanuit de Yangtze naar het noorden brengen via de kustprovincies.

 

Om deze plannen te realiseren zijn alweer grote ingrepen in de normale loop van de rivieren nodig.

 

 

Bron:

China to divert water from dry Hebei to Beijing.

Op: http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/PEK355931.htm (08/11/2006)

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel