pOtoprens-bruXelles-pOtoprens (OXO) - 24 november

Zeven leerkrachten maakten op 24 november kennis met Haïtianen die wonen in Brussel. Tijdens OXO kunnen leerkrachten zich een dag lang onderdompelen in de leefwereld van Zuiderse Brusselaars. Dit jaar staat OXO in het teken van Haïti en verwijst de afkorting naar pOtoprens - bruXelles - potOprens, Creools voor de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.
In de voormiddag kregen de leerkrachten een uiteenzetting over Haïti van de Haïtiaans-Brusselse leerkracht Anthony Magloire. Hij vertelde geanimeerd over de geschiedenis, de politieke situatie en het dagelijkse leven in Haïti.
Nadien trok de groep leerkrachten met Anthony naar het appartement van zijn zus Livie, waar een tiental Haïtianen hen opwachtten. De verwelkoming met een drankje en een hapje zorgde meteen voor een warme sfeer waarin werd kennisgemaakt met de groep zuiderse Brusselaars en met de Caraïbische keuken. De namiddag bood gelegenheid tot diepgaande gesprekken, discussies over de politieke situatie in Haïti én in België, kennismaking met het leven van een Haïtiaan in Brussel en met mogelijkheden om Haïti te introduceren in de klas en in de school. Een heerlijke maaltijd met dessert en rum achteraf vervolledigde de onderdompeling in de Haïtiaanse cultuur.
De volgende OXO-dag heeft plaats op zaterdag 26 januari 2008.Studio Globo DOOR:

Deel dit artikel