Power for People eist een parlementair onderzoek naar de energiewaakhond ERC

protest-power-for-people

De Filipijnse 11.11.11-partners FDC en PMCJ volgen al jarenlang de elektriciteitssector op. De privatisering leidde niet tot de beloofde prijsverlaging, integendeel, de Filipino's betalen de duurste energie uit Zuidoost-Aziƫ. En nu distributeur Meralco de controle heeft verworven van enkele elektriciteitscentrales, lijken nog meer bad deals in de maak. De brede coalitie Power4People eist een parlementair onderzoek en lanceerde daarvoor een petitie.

Power for People (P4P) heeft eind juni klacht ingediend tegen Meralco bij de toezichtcommissie voor energie (ERC). Ze beschuldigen Meralco ervan frauduleuze contracten te hebben ondertekend met zusterbedrijven die zelf energie produceren. Deze klacht werd afgewezen, daarom eist P4P met deze petitie nu verder onderzoek.

De twee 11.11.11-partners zijn de trekkers van P4P. Woordvoerder Aaron Pedrosa vindt het oordeel van ERC bijzonder verontrustend. "Wij blijven bij onze stelling dat deze deal tussen Meralco en de steenkoolcentrales die door Meralco gerund worden, een duidelijke vorm is van concurrentievervalsing. Het sluit bovendien nieuwe bedrijven die hernieuwbare energie aanbieden, en bovendien goedkoper zijn, uit van mededinging. Deze deals zorgen er voor dat het aandeel van hernieuwbare energie in onze energiemix blijft dalen, ondanks de wet op hernieuwbare energie."

Indien deze overeenkomsten goedgekeurd worden door de regering garanderen ze de energieproducenten dat Meralco tot 2040 elektriciteit van deze centrales zal kopen. Zo blijf het land opgezadeld met dure, vuile en ongezonde energie. Diverse rapporten wijzen immers op de gezondheids- en milieurisico's als gevolg van de uitstoot van steenkoolcentrales: fijn stof, zwaveldioxide, kankerverwekkende metalen, kooldioxide, stikstofoxide, om maar een paar te noemen.

In haar afwijzing beroept de ERC zich op administratieve aspecten. "Nochtans hebben ze zelf hun regels aangepast om te voorkomen dat de procedure openbaar zou lopen", zegt Aaron. "Onze klacht is gebaseerd op het recht op betaalbare elektriciteit en de grondwettelijke plicht om zorg te dragen voor ons milieu en gezondheid. De ERC schat dus de belangen van de elektriciteitsbedrijven hoger in dan de rechten van de belang van de consument."

P4P tekent beroep aan, en stapt desnoods naar de rechtbank. "Het belang van deze contracten is niet te onderschatten. Indien goedgekeurd zullen er maar liefst 6 nieuwe steenkoolcentrales gebouwd worden. Dit zet onze toekomst op het spel, en druist in tegen het klimaatakkoord van Parijs." P4P voert ook geregeld acties aan de poorten van bedrijven van Meralco en bij de ERC om de schrapping van deze deals te eisen.

P4P gaat niet enkel een juridische strijd aan. Onder de titel Nagmamahal Meralco Campaign (#NagmamahalMeralco), heeft de coalitie een publiekscampagne gelanceerd. De naam Nagmamahal is een woordspeling, en betekent zowel "lief" als "duurder worden". De petitie kreeg reeds de steun van 2 senatoren en diverse kamerleden.

De petitie:
http://world.350.org/philippines/nagmamahal-meralco/

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels