President Colombia kondigt zaterdag mogelijk akkoord met FARC aan

Juan-Manuel-Santos

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kondigt zaterdag mogelijk een definitief akkoord met de FARC-rebellen aan. Hij is dan in Havana, waar de onderhandelingen bijna vier jaar bezig zijn.

Juan Manuel Santos woont zaterdag in Havana een Caraïbische top bij. Voor de man die al zijn politieke kapitaal in een vredesakkoord met de FARC heeft geïnvesteerd, is zo'n bezoek een uitgelezen kans om een historische aankondiging te doen.

Onderhandelingen sinds 2012

In Havana vinden al sinds 2012 onderhandelingen tussen regering en rebellen plaats.

Santos was al eens in Havana sinds de start van de gesprekken, op 23 september 2015. Hij drukte toen de hand van Rodrigo Londoño, alias Timochenko, de hoogste leider van de FARC. Het historische gebaar betekende een point of no return voor het vredesproces.

Toen werd 23 maart 2016 naar voren geschoven voor het definitieve vredesakkoord. Die deadline haalde men niet. Daarom komt Santos' bezoek aan Havana nu in het vizier.

52 jaar burgeroorlog

Een vredesakkoord zou het einde betekenen van 52 jaar burgeroorlog. Er zijn al stappen gezet in de richting van een akkoord. Zo kondigde de FARC een eenzijdig staakt-het-vuren aan, zette het leger de bombardementen stop en gingen beide kampen samenwerken bij ontmijningsoperaties.

Twee weken geleden kondigde de rebellen bovendien aan dat ze binnenkort de kindsoldaten naar huis sturen.

Sinds de start van de onderhandelingen hebben regering en FARC al een akkoord over vier van de zes agendapunten, onder meer over een grote landbouwhervorming, drughandel en vergoeding van de slachtoffers.

Volksraadpleging

Als de vijandelijkheden definitief stoppen, moet men het nog eens raken over hoe de bevolking zich hierover kan uitspreken. In het Congres en het Grondwettelijk Hof wordt hierover al een felle strijd gevoerd.

Het Grondwettelijk Hof moet zich uitspreken over de grondwettelijkheid van een wet die een volksraadpleging over het vredesakkoord regelt.

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels