Protest tegen een nieuw dammenproject

 

Lesotho en Zuid-Afrika hebben een akkoord getekend om een haalbaarheidsstudie te maken voor de bouw van een derde dam op de hoogvlakten van Lesotho vanaf oktober 2005.

De twee regeringen hebben aangedrongen om de plaatselijke gemeenschappen te raadplegen om klachten te vermijden, zoals gebeurde bij de twee andere projecten. Toch zijn 500 personen van de betrokken gemeenschappen naar Maseru gestapt als vorm van protest.

De slachtoffers van de eerste fase van de bouw eisen het stopzetten van de bouw van nieuwe dammen tot aan hun eisen voldaan wordt: uitgestelde en onvoldoende vergoedingen; tekort aan vorming om de oude levenswijzen te vervangen.
Zij klagen ook het gebrek aan drinkwater en sanering in de nieuwe nederzettingen.

"De bank zou aan de armen de keuze moeten laten om hun eigen voorkeur vast te leggen, inbegrepen de keuze voor kleine gedecentraliseerde projecten om aan hun eigen basisbehoeften te voldoen. Dergelijke hervormingen zijn allerbelangrijkst voor de toekomst van Afrika"
volgens Lori Pottinger van het Internationaal Netwerk van de Stromen.

De regeringen echter stellen dat het project bedoeld is als zweepslag voor tewerkstelling en de realisatie van de milleniumdoelstellingen.

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel