Protest tegen Narmada dammen in India

Het dammen project op de Narmada rivier moet de elektriciteits- en watertekorten in het centrum en westen van India oplossen en op die manier bijdragen tot de ontwikkeling van het land. Het gaat om de bouw van 30 grote, 135 middelgrote en 3000 kleine dammen. Er was al sprake van in de jaren 1950 onder Nehru, maar er kwamen al snel lange vertragingen, conflicten en protest. De deelstaat Gujarat wil de dammen zo snel mogelijk klaar hebben, omdat bepaalde door droogte getroffen regio’s dan eindelijk een betere watervoorziening krijgen. Voor de deelstaat Madhya Pradesh ligt het anders. Duizenden mensen moeten daar wijken voor de realisatie van het project.

Het protest wordt al meer dan 10 jaar geleid door de bekende activist Medha Patkar en schrijver Arundhati Roy. Het werd het symbool van de strijd voor een rechtvaardiger samenleving in India. Onlangs laaide het protest weer hevig op omdat beslist werd dat een van de dammen 121 meter hoog zou worden in plaats van de geplande 110 meter. Een aantal anti-dam activisten ging in hongerstaking. Ze vragen dat de regering de werken aan de dam stopzet tot de getroffen bewoners een goede herhuisvesting hebben gekregen. Nu de dam verhoogd wordt, zullen immers nog meer mensen moeten verhuizen en men kreeg dat al niet rond voor degenen die in eerste instantie wegmoesten.

Deze week deed het Hooggerechtshof een uitspraak in deze zaak. Het gaf de overheid enkel een waarschuwing. Indien de getroffen bevolking geen goede compensatie krijgt, zal het Hof de werken aan de dam stilleggen. Op 1 mei komt de zaak al opnieuw voor.


‘India court warns on Narmada dam’: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4916580.stm
Friends of river Narmada: http://www.narmada.org/index.html
Sardar Sarovar Narmada Nigam Ltd. : http://www.sardarsarovardam.org/
Narmada Valley Development Authority : http://www.nvda.nic.in/

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel