Rapport: Wereldbankactiviteiten vergroten het klimaatrisico in Peru

Rapport: Wereldbankactiviteiten vergroten het klimaatrisico in Peru

Peru is een van de meest kwetsbare landen ter wereld voor de gevolgen van klimaatverandering. Maar de hulp die de Wereldbank verstrekt aan Peru vergroot die kwetsbaarheid nog. Dat blijkt uit een rapport dat deze week gepubliceerd werd door het Bank information Centre (BIC), 11.11.11 en de Peruaanse 11.11.11-partner DAR (Derecho Ambiente y Recursos Naturales). 

Uit “ The World Bank Group’s Peru portfolio and Climate Change” blijkt dat het groeibeleid van de Wereldbank Peru in de voorbije 20 jaar kwetsbaarder heeft gemaakt voor de gevolgen van de klimaatverandering. 

De belangrijkste bedreiging voor het klimaat in Peru zijn de slinkende watervoorraden en de vernietiging van het Amazonewoud. Peru kent nu al grote watertekorten, en de klimaatverandering zal dat probleem nog vergroten omdat gletsjers smelten en het neerslagpatroon verandert. Het Peruaanse Amazonewoud absorbeert veel koolstof, maar als het wordt gekapt is het een enorme bron van CO2-uitstoot. 

peru cesar gamboa darDe Wereldbank heeft wel belangrijke inspanningen geleverd om de efficiëntie van irrigatie in Peru te vergroten, maar koppelde die inspanningen niet aan een duurzame beperking van landbouwactiviteit en mijnbouw of een rechtvaardige verdeling van waterrechten. Daardoor geraken de waterlagen uitgeput. De waterschaarste is toegenomen en kleine boeren en arme gemeenschappen moeten vechten voor toegang tot water.Cesar Gamboa van Derecho Ambiente y Recursos Naturales (DAR)

Het nieuwe rapport onthult dat de Wereldbank in de afgelopen twee decennia sterk heeft ingezet op uitbreiding van exportlandbouw, mijnbouw en olie- en gaswinning. En hoewel deze activiteiten waterschaarste en ontbossing stimuleren, had de Wereldbank onvoldoende aandacht om Peru te helpen bij het beschermen van zijn natuurlijke rijkdommen.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels