Recht op water

In Colombia gingen duizenden vrijwilligers gedurende zes maanden de straat op om minstens anderhalf miljoen handtekeningen te verzamelen om een nationaal referendum rond het recht op water af te dwingen. Dit referendum moet dienen om het recht op water als basisrecht vast te leggen in de Colombiaanse grondwet. De actie leverde meer dan twee miljoen handtekeningen op. Gert Steenssens, kersvers coöperant bij CENSAT Agua Viva maakte de afsluiting van de campagne op 15 september mee en schreef er volgend artikel over.

Met die slogan sloegen verschillende Colombiaanse organisaties zo'n half jaar geleden de handen in elkaar om samen een campagne op te zetten die privatiseringvan de watervoorziening in de gemeenten en plattelandsgebieden wil voorkomen. Daarom willen ze een referendum houden waarin de Colombiaanse bevolking zich kan uitspreken om het recht op water als basisrecht voor eens en voor altijd in de grondwet te zetten.

Volgens de initiatiefnemers (een coalitie van inheemse en afrocolombiaanse gemeenschappen, vakbonden, consumentenorganisaties, verstrekkers van publieke watervoorzieningen, en milieuorganisaties zoals CENSAT Agua Viva) zijn de prijzen voor water de laatste vijf jaar verdriedubbeld en worden jaarlijks vele duizenden gezinnen drooggezet omdat ze de tarieven niet meer kunnen betalen. Ze wijten dit aan de toenemende vercommercialisering van een gemeenschappelijk goed, onder invloed van de Wereldbank, het IMF en de Wereldhandelsorganisatie.

Om verdere privatisering te voorkomen willen ze nu dit basisrecht vastleggen in de grondwet, via een nationaal referendum. Hiervoor moesten ze eerst wel de nodige steun van de bevolking kunnen bewijzen: minstens anderhalf miljoen handtekeningen om het voorstel officieel tot referendum te mogen neerleggen. Dus gingen duizenden vrijwilligers gedurende zes maanden de straat op om die handtekeningen te verzamelen.

Afgelopen week waren het de laatste dagen voor deze binnengebracht konden worden, en werd het nog overuren kloppen voor de honderden medewerkers en vrijwilligers om al die stemmen op tijd gecontroleerd en geteld te krijgen. Honderden, duizenden handtekeningen werden zo nog op het laatste weekend in orde gebracht, alvorens op maandag 15 september de uiteindelijk meer dan 2 miljoen handtekeningen officieel over te dragen aan de administratie.

In stoet ging het eerst door Bogota, vergezeld van de nodige toeters, bellen, megafoons en ballonnen, tot aan het gebouw van de 'Registraduría Nacional' (Het Nationaal Register) waar drie verveelde heren de handtekeningen in ontvangst mochten nemen.

Het enthousiasme van iedereen die hard had meegewerkt om een dergelijk schitterend eindtotaal te bekomen, stak fel af tegen het neutrale, onverschillige ontvangst ervan.
Maar dat kon de sfeer van deze eerste overwinning niet breken.

De procedure zal nu verder z'n administratieve gang gaan, zodat binnen de maand de controle van de geldigheid van de handtekeningen moet gebeurd zijn, waarna dan het Congres zich moet uitspreken over het nut van dergelijk voorstel tot grondwetswijziging. Daarna pas valt de eventuele beslissing over het eigenlijke organiseren van het referendum en krijgen de Colombianen, misschien, de kans om te laten horen hoe belangrijk zij het recht op water vinden.

Gert Steenssens, coöperant Broederlijk Delen in Colombia
Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel