Recordprijzen op de Beurs(trappen) leiden niet tot euforie

12.000 vrijwilligers trekken dit weekend weer de straat op voor de jaarlijkse Vredeseilandencampagne. Vredeseilanden helpt kleine boeren en boerinnen aan een plaats op de markt, zodat ze een waardig inkomen verdienen. “Zo werken ze niet alleen zichzelf uit de armoede, ze lossen ook de voedselcrisis op en ze verlichten de druk op de aarde.” De vrijwilligers willen daarom 100.000 van de bekende kleine Vredeseilandenmannekes verkopen.


Vandaag lijden meer dan 963 miljoen mensen elke dag honger. Het bizarre is dat twee derde van hen boeren zijn.

Luuk Zonneveld, directeur van Vredeseilanden: "Beschouw deze kleine boeren en boerinnen in het Zuiden niet langer enkel als een probleem, want ze zijn net een deel van de oplossing. Onderzoek toont aan dat een inkomen uit duurzame landbouw de kortste weg uit de armoede is. Bovendien werken boeren en boerinnen daarmee niet alleen zichzelf uit de armoede, ze voeden zo ook de wereld én verlichten de druk op de aarde."

Om dat mogelijk te maken, moeten boerenfamilies toegang krijgen tot de markt. Daarom werkt Vredeseilanden niet alleen samen met boerenorganisaties, maar ook met bedrijven uit de voedselketen, universiteiten en overheden.
Luuk Zonneveld: "Wie iets produceert moet zijn product bij de consument krijgen. Voor kleine boeren liggen er veel obstakels die ze alleen niet kunnen overwinnen. Uit kleinschalige experimenten met onze partners halen we oplossingen die potentieel bruikbaar zijn voor miljoenen mensen om hun inkomen te verbeteren."

Dit jaar staat Nicaragua centraal in de campagne. Zoals wij brood eten, eten Nicaraguanen bonen. Door de voedselcrisis verdubbelden die het voorbije jaar in prijs. Een catastrofe, voor wie 80% van het inkomen aan voedsel besteedt. De boeren en boerinnen staan er dus voor een uitdaging: meer bonen produceren voor een betaalbare prijs, waar ze ook zelf een goed inkomen aan overhouden. Daarom sluiten ze zich aan bij UNAG, een boerenbond en partner van Vredeseilanden. Daar leren ze milieuvriendelijke landbouwtechnieken en kunnen ze geld lenen. Maar er wordt ook onderhandeld met grote supermarkten om hun producten een zichtbare plaats in de rekken te geven.

"Kleine boeren kunnen de wereld redden en de kleine Vredeseilandenmannekes maken daarbij een groot verschil", vat Luuk Zonneveld de campagne samen. De 12.000 vrijwilligers van Vredeseilanden stellen zich dan ook als doel om dit weekend 100.000 van die kleine mannekes-sleutelhangers te verkopen. Bekende Kleine Mannekes als Martin Heylen, Marc Coucke, Michael Pas, Dimitri Leue en Stanny Crets lenen hun gezicht aan de campagne om dat doel waar te maken.

Deel dit artikel