'Respecteer humanitair recht in de Oekraïne'

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) maakt zich zorgen over de effecten op burgers van het conflict in het oosten van de Oekraïne. De organisatie is in gesprek met alle betrokken partijen over de repatriëring van de lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash van Malaysia Airlines op 17 juli en over de algemene situatie.

Volgens het humanitair recht moet men alle mogelijke maatregelen nemen om overledenen te bergen, diefstal van persoonlijke bezittingen te voorkomen en de lichamen over te dragen aan nabestaanden. Na de vliegtuigcrash heeft het ICRC contact opgenomen met zowel alle partijen om zijn diensten aan te bieden voor de berging van de lichamen.
De betrokken partijen moeten ervoor zorgen dat berging, vervoer en identificatie van de lichamen zo goed mogelijk worden uitgevoerd en dat de nabestaanden gedurende het hele proces geïnformeerd worden.

Onderscheid burgers en strijders


"Burgers lijden nog steeds onder de gevechten in het oosten van de Oekraïne en we dringen er bij alle partijen op aan om het humanitair recht na te leven," zei ICRC-missiehoofd Dominik Stillhart. "Deze regels en principes gelden voor alle partijen bij het niet-internationaal gewapend conflict in de Oekraïne en beperken de wapens en de methodes van oorlogvoering die ze mogen gebruiken." De ICRC deelde haar zorgen eerder al rechtstreeks met de betrokken partijen en herinnerde hen eraan dat zij te allen tijde onderscheid moeten maken tussen burgers en personen die direct deelnemen aan de strijd.

Het ICRC herhaalt dat volgens het humanitair recht aanvallen alleen mogen worden gericht tegen militaire doelen en niet tegen burgers of burgerobjecten, zoals scholen, huizen, ziekenhuizen en medische vervoermiddelen, opvanglocaties of religieuze gebouwen. Het humanitair recht geeft ook bepalingen voor respect voor en bescherming van de burgerbevolking. Deze regels beschermen daarnaast ook personen die niet (of niet meer) deelnemen aan de vijandelijkheden, zoals zieken, gewonden en gevangenen, die altijd waardig behandeld moeten worden.
 

Deel dit artikel