Reynders spot met het parlement

De Belgische grootbanken werden in 2008 gered met miljarden euro's belastinggeld. De overheid voorkwam zo een diepe economische crisis en verwierf enkele zitjes aan de bestuurstafels van die banken. Wat doet de regering met die mandaten? MO* stootte bij zijn onderzoek op een ernstig gebrek aan transparantie en ethische normen. Minister Reynders lijkt er alles aan te doen om te voorkomen dat de samenleving impact krijgt op het grootkapitaal.

KBC, Dexia en Fortis staarden eind 2008 in een diepe afgrond van rommelkredieten, bevroren kapitaalmarkten en andere financiële rampen. Om te voorkomen dat het hele land mee de diepte in gesleurd zou worden, gooide de overheid reddingsboeien toe, ter waarde van 2.000 euro per Belg.

Drie systeembanken (Fortis, KBC en Dexia) en de verzekeraar Ethias kregen initieel 20 miljard euro staatshulp. 15 miljard ging naar Fortis, 3,5 miljard naar KBC, Dexia kreeg 1 miljard en Ethias 500 miljoen. Daarnaast kwamen de gewesten ook nog eens met 5 miljard euro over de brug voor KBC, Dexia en Ethias.

In ruil voor die massale kapitaalinjecties kreeg de federale overheid telkens twee bestuursmandaten bij de geredde financiële instellingen. Tot vandaag wordt er bij Dexia en KBC maar één van de twee zitjes bemand. Ook de gewesten hebben afgevaardigden bij de instellingen die ze ter hulp schoten.

Gebruikt onze federale overheid die kapitaalsparticipaties en bestuursmandaten om de financiële wereld tot meer maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzame investeringen te bewegen? Die simpele vraag leidde tot een uitgebreid onderzoek, waarbij we vaker op muren van stilzwijgen dan op transparantie en duidelijke keuzes stootten.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel