Right2Water: Europese Commissie niet ambitieus genoeg

water is human right

Op 17 februari vond in het Europees Parlement de eerste publieke hoorzitting plaats naar aanleiding van het eerste geslaagde Europese burgerinitiatief, 'Right2Water'. Gisteren formuleerde vice-voorzitter Maroš Šef?ovi? een antwoord in naam van de Europese Commissie. 

De Commissie zegt 'ja' tegen Right2Water en gaat een aantal verbintenissen aan voor de komende maanden en jaren. Zo verbindt ze zich er onder meer toe om de universele toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen te bepleiten als een van de prioriteiten voor de Sustainable Development Goals(de opvolgers van de MDG's). De Commissie stelt ook dat beslissingen omtrent het beheer van waterdiensten in handen blijven van de publieke overheden van de lidstaten.


De organisator van het burgerinitiatief EPSU (de Europese federatie van vakbonden voor openbare diensten) reageerde onmiddellijk en stelt dat het de Europese Commissie enigszins aan ambitie ontbreekt.

Hoewel Right2Water eiste dat het mensenrecht op water en sanitaire voorzieningen in de Europese wetgeving wordt opgenomen, werd hiertoe door de Commissie geen voorstel geformuleerd.

EPSU is ook niet tevreden over het feit dat de Europese Commissie niet expliciet vermeldt dat water- en sanitatiediensten niet geliberaliseerd mogen worden en niet opgenomen mogen worden in handelsovereenkomsten zoals de Transatlantic Trade and Investment Partnership.

De Europese federatie van vakbonden voor openbare diensten reageert wel positief op het feit dat watervoorziening volgens de Commissie een verantwoordelijkheid moet blijven van lokale overheden. Ook de verbintenis van de Europese Commissie om de universele toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen en publiek-publieke partnerschappen te promoten wordt positief onthaald.


Meer info:
Join For Water DOOR:

Deel dit artikel