Rode Kruis bezorgd over aanhoudend geweld tegen ebolahulpverleners

Rode Kruis bezorgd over aanhoudend geweld tegen ebolahulpverleners

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over het aanhoudende geweld tegen zijn vrijwilligers in Guinee. Door angst en wantrouwen rond het ebolavirus worden medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis regelmatig aangevallen.

De meest recente incident vond afgelopen week plaats in de stad Forecariah in Guinee. Twee Rode Kruisvrijwilligers werden geslagen, terwijl zij een veilige en waardige begrafenis van een ebolaslachtoffer probeerden te verzorgen. Sinds maart 2014 vonden in Guinee gemiddeld tien aanvallen per maand plaats tegen Rode Kruisvrijwilligers, variërend van verbaal tot lichamelijk geweld.

"Onze vrijwilligers in Guinee werken dag en nacht om de gemeenschappen te helpen", zegt Youssouf Traoré, voorzitter van het Rode Kruis van Guinee. "Iedere vorm van geweld tegen hen is volstrekt onaanvaardbaar." Veilige begrafenissen zijn cruciaal in de strijd tegen ebola. Elke belemmering in het werk houdt gemeenschappen langer verstoken van de hulp die nodig is. Wanneer gemeenschappen de Rode Kruisteams verhinderen om veilige begrafenissen te verzorgen, komen hele gemeenschappen in gevaar.

Beeldvorming rond ebola

"Zolang er misvattingen bestaan over de verspreiding van ebola en vrijwilligers belet worden hun werk te doen - zullen we de ziekte niet stoppen", zegt Traoré. "We kunnen nog zoveel medische apparatuur inzetten om de mensen te helpen, zolang we de beeldvorming rond de ziekte niet veranderen, zullen we de ziekte niet kunnen uitroeien."

Mythes en geruchten

Sinds juli 2014 is het Rode Kruis van Guinee actief betrokken geweest bij het wegnemen van de mythes en geruchten rond de ziekte. Meer dan een miljoen mensen zijn bereikt met behulp van verschillende communicatiekanalen. In overleg met de gemeenschappen, religieuze leiders, families en individuen zorgt het Rode Kruis voor een alternatieve manier van begraven waarbij naasten waardig afscheid kunnen nemen, maar het risico op nieuwe besmetting wordt beperkt. In voorlichtingssessies en radiospots tracht het Rode Kruis angst en stigmatisering te verminderen.

Betrokkenheid bij de gemeenschap

Het Rode Kruis werkt met vrijwilligers afkomstig uit de lokale gemeenschappen. "Betrokkenheid bij de gemeenschap is cruciaal, willen we ebola uitroeien", zegt Traoré. "Gemeenschappen moeten beseffen wat de gevaren van het virus zijn en welke positieve bijdrage de Rode Kruisvrijwilligers kunnen leveren aan hun veiligheid."

 

Deel dit artikel