Rode Kruisactiviteiten in Pakistan worden herzien

Na de brute moord op Khalil Rasjed Dale, een manager gezondheidsprogramma's voor het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC), herbekijkt de organisatie zijn aanwezigheid en activiteiten in Pakistan.

"De recente aanvallen tegen het ICRC dwingen ons om het evenwicht tussen de humanitaire impact en onze activiteiten en risico's voor onze medewerkers volledig te herbekijken", aldus Jacques de Maio, het hoofd van de ICRC-activiteiten in Zuid-Azië.

ICRC-activiteiten voorlopig 'on hold' gezet
Er zijn onmiddellijk maatregelen genomen. Het ICRC heeft zijn activiteiten, die worden georganiseerd vanuit de kantoren in Peshawar en Karachi, 'on hold' gezet. De activiteiten in Baluchistan, van waaruit Dale werkte, waren al bevroren na het incident. "We zijn er ons pijnlijk van bewust dat deze maatregelen ernstige en ingrijpende gevolgen hebben op de gewonden, zieken, lichamelijk gehandicapten en andere kwetsbare personen," aldus Paul Castella, het hoofd van de ICRC-delegatie in Pakistan.

Analyse toekomstige aanwezigheid
c ICRC - Pakistan"Momenteel zijn we de situatie en omgeving aan het analyseren met als doel een duidelijke en duurzame manier te vinden om vooruit te gaan," voegde Castella toe. "In de komende weken zal het ICRC zijn beslissing over de toekomstige aanwezigheid en opzet in Pakistan bekendmaken."

ICRC-activiteiten in Pakistan
Het ICRC werkt sinds 1947 in Pakistan en voorziet in gezondheidszorg, fysieke revalidatie en biedt ondersteuning aan slachtoffers van geweld en natuurrampen.

Gezondheidszorg in gevaar
Er zijn dit jaar al 3 medische hulpverleners van het Rode Kruis gedood. Geweld tegen medisch personeel, maar ook op medische voorzieningen en medische voertuigen, zorgen dat mensen zonder medische zorgen komen te zitten. Maar dat zijn net mensen die op dat moment meest nood hebben aan medische verzorging. Ze sterven vaak aan hun verwondingen, simpelweg omdat ze niet op tijd medische hulp krijgen.

Vandaag de dag is dit een van de meest serieuze humanitaire uitdagingen in de wereld, terwijl het vaak onopgemerkt blijft. Het Rode Kruis is daarom ook een speciale campagne gestart genaamd 'Gezondheidszorg in gevaar'.

Deel dit artikel