Roma in Gent

De instroom van Roma uit Oost-Europa is geen nieuw fenomeen voor Gent. Begin november troffen welzijnswerkers een veertigtal Roemeense Roma aan in de Wondelgemse Meersen, maar Slovaakse Roma migreerden al eind jaren negentig.

De Roma in de Wondelgemse Meersen doen het goed. In de media althans. Een ganse schare journalisten heeft de laatste maanden de kniediepe modder van de voormalige volkstuintjes getrotseerd. Het is dan ook een hallucinant beeld, een sloppenwijk in een stad als Gent.

De Roemeense Roma leven er in achtergelaten caravans en zelfgemaakte barakken. Verwarmen gebeurt met geïmproviseerde kachels. Vrijwilligers proberen de ellende wat te verzachten en brengen eten, kleding en kaarsen. ‘Nog altijd beter dan in Roemenië', klinkt het ondanks alles, alhoewel enkele families al zijn teruggekeerd.

De aandacht voor de groep Roemeense Roma deed het stadsbestuur aan de alarmbel trekken. Gent zou de laatste jaren overspoeld worden door migranten uit de nieuwe EU-lidstaten. Niet uit Roemenië, zoals de Roma in de Wondelgemse Meersen, maar vooral uit Slovakije en Bulgarije. Vele onder hen zijn van Roma-origine, al is het moeilijk er een exact aantal op te plakken.

Cijfers spreken alleen over nationaliteit, niet over etnische afkomst. De sociale diensten die met deze nieuwkomers te maken krijgen schatten het percentage Roma tussen vijftig en negentig procent, afhankelijk van de nationaliteit. Alleszins genoeg voor de stad Gent om te spreken van een aanzuigeffect.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel