Sanitaire units voor een schone leefomgeving

ecuador-muisne-badkamer (c) Protos

ECUADOR - Vandaag heeft nog steeds 1/3 van de wereldbevolking geen degelijk basissanitair. De Sustainable Development Goals (SDG's), de internationale ontwikkelingsagenda voor de komende 15 jaar, leggen in SDG 6 een ambitieuze doelstelling vast: iedereen moet tegen 2030 toegang hebben tot een toilet. In Muisne (Ecuador) maken Protos en CEFODI er werk van: er worden volop sanitaire basiseenheden met douche, toilet en lavabo geplaatst.

Javier Rosas Prado is de coördinator van het water- en sanitatieluik van CEFODI. Met deze organisatie, die boeren bijstaat in de productie en verkoop van cacao, werkt Protos al jaren samen. "Voor CEFODI is het milieu belangrijk. Zorg dragen voor de cacaoplantages houdt immers ook in dat je aandacht besteed aan het water. De brongebieden van water moet je beschermen, niet besmetten. Zo groeide het idee om naast toegang tot water eveneens in te zetten op sanering. In een eerste fase bouwden we latrines om de inwoners er toe aan te zetten hun behoeften niet meer in de openlucht te doen. Omdat uit evaluaties was gebleken dat men deze latrines niet erg waardeerde, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. We keken ook uit naar systemen waarbij we materiaal uit de omgeving konden gebruiken."

Vandaag worden bij de huizen in Muisne kleine sanitaire units gebouwd, met een afwerking van bamboe. Een blik op het interieur vertelt ons dat dit kleine huisje eigenlijk een losstaande badkamer is met binnenin een toilet, een douche en een lavabo. Het geheel staat op een betonnen blok.

Javier Rosas Prado: "Op verschillende plaatsen hier in de regio hebben we zo'n sanitaire basiseenheid neergezet waaraan de eigenaar zelf 200 US $ moest bijdragen. Dat kwam voor het gezin neer op zo'n 70 US $ in cash en 130 US $ in effectieve handenarbeid. Alle afval wordt verzameld in een ondergrondse betonnen kamer. Na filtering en een eerste behandeling verdwijnt het afvalwater in de grond. De vaste excreta zakken naar beneden in de betonnen kamer. Als die na een paar jaren vol is, wordt die leeggezogen. Vooral het zoekproces om de gebruikte bamboesoorten zo optimaal en zo duurzaam mogelijk in te zetten heeft tijd en geld gekost. We zijn nu uit die zoekfase en installeren in nauwe samenwerking met de eigenaars zo'n sanitaire basiseenheid. We hebben de indruk dat meerdere families geïnteresseerd zijn. Hoe meer geïnteresseerden, hoe goedkoper de installatie wordt."

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel