Scholen kiezen kleur tegen pesten - VLOPP

Eerste Vlaamse week tegen pesten

20 tot 27 februari 2006

 

 
“Eén week lang duidelijk maken dat je school kleur kiest tegen pesten”, dat is het doel van de eerste Vlaamse Week tegen pesten. Die boodschap brengen leerlingen en leerkrachten op heel verschillende manieren naar buiten. Dus wordt in heel wat klassen een anti-pestlied gecomponeerd, worden er badges gemaakt of een ballonnenwedstrijd gehouden.

 

In elke school worden leerlingen gepest. Sommigen krijgen een pest-SMS. Anderen worden uitgelachen voor hun manier van spreken. Soms vallen er klappen. Zowat alle Vlaamse scholen zijn zich bewust van het probleem en willen daar iets aan doen.

Het Vlaams Overlegplatform Pesten (VLOPP) nodigt scholen uit om in de week van 20 tot 27 februari activiteiten op te zetten rond de centrale slogan: “Kies kleur tegen pesten”. Tal van positieve acties zullen  die week tonen dat een pestvrije school zoveel meer te bieden heeft, voor elke kind, voor elke jongere. In zo’n school hoort iedereen er gelukkig bij!

Initiatieven zoals een junior antipest-songfestival, een antipest-graffitimuur, een enti-cyberpesten-charter opstellen, een massagekwartiertje in de klas, … zullen die week niet uit de lucht zijn. Hoe creatiever, hoe liever!

 

Waar het VLOPP (Vlaams Overlegplatform Pesten) zich de voorbije twee jaar beperkte tot een pesten-dat-kan-niet-dag, is nu gekozen voor een volledige week.

Tijd genoeg om enkele goede praktijkverhalen in de verf te zetten:

  • Zo worden op woensdag 22 februari de winnaars van de pest-dat-kan-niet-prijs in de bloemetjes gezet. (De lijst van de  winnende scholen  wordt later officieel bekend gemaakt in een persmededeling).
  • En in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen worden een tot twee vormingsdagen georganiseerd voor scholen.

 

Om deze week te promoten ontvingen alle scholen affiches, folders en balonnen (zie bijlage).  Scholen kunnen ook spelmethodieken en suggesties downloaden op de VLOPP-website. Dit jaar werd zelfs een anti-pestlied gecomponeerd. Leerlingen en leerkrachten kunnen het MP3 bestandje downloaden op de internetsite.

 

Met dit initiatief wil de VLOPP bijdragen tot  verder bespreekbaar maken van het pestprobleem. Tegelijk gaat het er om nog meer scholen te bewegen in de richting van een goed uitgewerkt,  doeltreffend en positief gericht antipestbeleid.

 

Meer informatie over het Vlaamse Overlegplatform Pesten vindt men op http://users.skynet.be/vlopp

Gie Deboutte, voorzitter Pesten-dat-kan-niet-jury

Namens,

Vzw Limits

Vzw Pax Christi Vlaanderen

Vzw Leefsleutels

Project Verbondenheid – Preventie in het Onderwijs, KULeuven

Vzw EVO

Vzw Kinder- en Jongerentelefoon

Vzw Jeugd & Vrede

Dienst Gezondheid en Welzijn, Provincie Limburg

Educatieve Dienst, Provincie Vlaams-Brabant

Dienst Welzijn, Provincie Antwerpen

 

 

Wie meer wil weten over concrete acties kan contact opnemen met Jeugd & Vrede: Jan Rutgeerts: jan@jeugdenvrede.be of 015 43 56 96

Deel dit artikel