Duurzame ontwikkelingsdoelen op jouw school

Een duurzame wereld in 2030? Momenteel ligt er een zeer ambitieus plan op tafel: geen armoede en minder globale ongelijkheid, gevarieerd voedsel voor iedereen, gezonde oceanen, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, … Het zijn maar enkele van de grote uitdagen die de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de nabije toekomst willen gerealiseerd zien. En ook jij kan hier een steentje aan bijdragen.

Spring op de kar en doe mee met je school. Want jullie zijn de spil van verandering!

Wat?

Concreet: de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals, of ook SDG’s) zijn in 2015 door de Verenigde Naties in het leven geroepen om tegen 2030 de wereld en onze maatschappij duurzamer te maken.

Alle SDG’s zijn met elkaar verbonden. Door te strijden tegen armoede (SDG 1) en honger (SDG 2) creëert de wereld ook kansen voor een betere gezondheidszorg (SDG 3). Kwalitatief onderwijs (SDG 4) biedt kansen voor meer en betere tewerkstelling (SDG 8). Waardig werk (SDG 8) vormt een dam tegen armoede (SDG 1).

AAN DE SLAG

De SDG’s lijken in eerste instantie een ver-van-mijn-bedshow; iets dat zich afspeelt in de hoogste politieke beleidsregionen. Maar niets is minder waar. Ook in onze eigen achtertuin liggen uitdagingen. Zo moet onze manier van produceren en consumeren een pak duurzamer.

Scholen kunnen leerlingen op weg helpen door ze te informeren, te sensibiliseren en te leren dat ze zelf ook actie kunnen ondernemen voor duurzame verandering. De klasomgeving is hiervoor immers de ideale springplank!

 

TEACH FOR SDG’s – Inspiratiegids voor scholen

SDG brochure cover 250

 

Met deze gids rond SDG's willen we leerkrachten en schooldirecties inspireren en ideeën geven om aan de slag te gaan met de SDG’s. De gids richt zich zowel tot het basis- als het secundair onderwijs.

Deze inspiratiegids is een digitale tool; je hoeft het document dus niet te printen. De bundel is zo opgesteld dat je makkelijk kan doorklikken en kennis kan maken met heel wat tips en lessuggesties. Aan deze gids werkten heel wat NGO's en organisaties mee, elk vanuit hun eigen expertise.   

 

 

KlasCement

KlasCement geeft een goed overzicht van allerhande lesmateriaal die leerlingen laten kennismaken met duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en hen laat nadenken over mogelijke oplossingen.

 

Vragen of opmerkingen?

Aarzel niet om ons te contacteren via school@11.be

Aan de slag op je school?

Meer info over de TEACH FOR SDG's - inspiratiegids

Overzicht lesmaterialen

Logo teach up 2030 met achtergrond 300

12 maart 2020 - Teach Up! 2030

 

inspiratiedag voor duurzame wereldburgers: terugblik: http://teachup2030.be/bedankt/ 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels