Seks, geld en ontwikkeling in Pinksterkerken25.000 nieuwe bekeerlingen elke dag, dat moet je verdienen!

De Pinksterbeweging vertegenwoordigt wereldwijd de snelst groeiende groep christenen. In haar meer dan 100-jarige bestaan heeft zij al een half miljard volgelingen gewonnen, vooral in het Globale Zuiden. Verklaart de 'prosperity gospel' waarom Afrikanen zich bekeren? Wat met homo's en seks? En moeten seculiere ontwikkelingsorganisaties samenwerken met hun 'faith based' NGO's?
Een overzichtje van de verschillende artikels uit het dossier:

Pinksteren, homo's en seks

Op 24 februari 2014 ondertekende de Oegandese president Museveni een wet die homoseksualiteit strenger strafbaar stelt. Behalve de manipulatieve president werden ook de pinksterkerken met de vinger gewezen. Terecht of niet? En is de opkomende pinksterbeweging nefast voor holebi-rechten in Afrika?


Elke dag 25.000 nieuwe bekeerlingen

De pinksterbeweging is een verzamelnaam voor 'evangelicals', pinkster- en charismatische christenen. De beweging is wereldwijd de snelst groeiende groep christenen. Rond de eeuwwisseling kwamen er jaarlijks 9 miljoen pinksterchristenen bij – 25.000 per dag. De overgrote meerderheid van hen woont in het Zuiden.


Het grote geld van de Pinksterkerk

Er gaat veel geld om in pinksterkerken. In 2002 maakten onderzoekers een raming van de interne geldstromen en kwamen uit op dertig miljard dollar per jaar. Naarmate de pinksterbeweging groeit en volwassen wordt, stijgt ook de vraag naar meer transparantie vanwege de kerkleiders. Ook de Prosperity Gospel, een sermoen dat de bekeerlingen de hemel op aarde belooft, ligt onder vuur.


Pinksterkerken doen aan ontwikkeling, als 't God belieft

In de hooglanden van Zuid-Ethiopië hebben born again Christenen zich op korte tijd verrijkt door de invoering van lokale appelteelt. Dit succesvolle ontwikkelingsproject veroorzaakte een ware stormloop op de Mulu Wengel Pentecoastal church en op tien jaar tijd steeg het aantal bekeerlingen van tien tot zeventig procent. Pinksterkerken beperken zich overduidelijk niet langer tot zuiver missiewerk. Zelfs de Wereldbank tracht samen te werken met deze nieuwe gelovigen.


De grote Pinksterkerkenquiz!

Ongetwijfeld heb je alle artikels uit het dossier 'Seks, geld en ontwikkeling in Pinksterkerken' ondertussen met veel plezier verslonden. Tijd om te testen hoeveel je onthouden hebt.
Deel dit artikel